Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

Osbert- New Animations 1 - Copy (2).jpg

WORKSHOT

OSBERT PARKER:

AVANTURE V PIKSILACIJI - DELAVNICA SODELOVANJA, ali

KO TRČIJO SVETOVI – Slog in tehnika kot del pripovedovanja zgodb

 
Osbert - New Animations 5 workshop.JPG
 
 
 

Ustvarite enominutni film z zanimivo in privlačno zgodbo, ki jo je navdihnil trk treh popolnoma nepovezanih podob.

Za začetek boste med priloženimi slikami izbrali tri razglednice in uporabili po eno iz treh ločenih tematskih skupin, ki predstavljajo bistvene elemente zgodbe: lik, situacija in okolje. To bo služilo kot izhodišče vaše zgodbe. Slike so različne - od abstraktnih in fantazijskih do brutalno realističnih. Vsako odlikuje močan grafični, ilustracijski ali fotografski slog, ki ni nujno običajen za animacijo, zato bodo morali udeleženci uporabiti svojo domišljijo in se naučiti novih spretnosti in tehnik, s katerimi bodo nepovezane elemente združili v močan in edinstven film.

Vaša prva naloga bo analiza in razprava o treh podobah, ki ste jih izbrali, ter priprava kratkega scenarija, ki bo vseboval lik iz prve od izbranih slik, v situaciji iz druge slike, ki se odvija v okolju iz tretje slike. Na primer, nastane lahko nekaj takšnega, kot je astronavt,  ki v rubinasto rdečih copatih Doroteje iz Čarovnika iz Oza v bolšjem cirkusu pleše balet s potapljačem, ki je pravkar priplaval na površje posode z juho, ali pa star čevelj, ki poje opero v zakotnem karaoke baru, preden ga skuhajo skupaj s praženim krompirjem in s smetano postrežejo v restavraciji s petimi zvezdicami.

Za več informacij o Osbertu Parkerju obiščite www.osbertparker.com

FILM NOIR (excerpt): https://vimeo.com/53209171

 
 
 

Cilji delavnice:

Delali boste v skupinah po pet. Na hitro boste razvili enostavno, a zanimivo zgodbo. Vzeli si boste nekaj uric časa ter na listu papirja formata A4 naredili osnutek ali kratek povzetek zgodbe. Kvaliteta zgodbe pri tem ne bo prvotnega pomena. Poudarek bo na tem, kako boste uporabili tri naključne podobe, ki vam bodo služile kot navdih za pripovedovanje zgodbe; pri tem boste uporabili animacijske stile in tehnike, ki jih do sedaj še niste preizkusili. Vaš cilj bo razviti ali/in pridobiti nova znanja pikselacije in animacije, ki jih boste lahko uporabiti na unikatne načine, in ki bodo izzvali presenečenje ter preko tega vključenost publike. 

Okviren zgodboris naj bo narejen v obliki vizualnega vodiča in naj bo dokončan še pred začetkom produkcije do zaključka prvega dne. Skupine boste nato imele še dva dni časa za skupinsko delo. Ustvarjali boste modele, postavili osvetlitev, animirali, montirali in dodajali glasbo ali oblikovali zvočno podobo, da film zaključite, pri čemer boste uporabili katero koli animacijsko in/ali pikselacijsko tehniko po lastni izbiri. Vedno si prihranite nekaj časa za post-produkcijske popravke, montažo posnetka s sinhronizirano glasbo in/ali zvočno podobo.

Dokončani filmi naj bodo opremljeni tudi z zvočno podobo, ki poudarja vzdušje in občutje sporočila, ki ga želite s svojim filmom predati. Lahko uporabite dialog in sinhronizacijo, vendar vam svetujem, da se pri poudarjanju atmosfere osredotočite na glasbo in zvočne učinke.

 

Dokončani animirani film oddajte najkasneje do 12. ure na četrti dan delavnice (tj. sobota 7. oktober).

 

Učni izidi:

Udeležencem bom pomagal, jih podpiral, usmerjal ter spodbujal pri raziskovanju možnosti, ki jih nudijo različne tehnike in stili animiranja zgodb; posamezniki se bodo tako preko aktivnega delovanja naučili sodelovati, eksperimentirati ter ustvarjati izven svoje cone udobja.

Bodite drzni, domiselni in igrivi s tehnikami, ki jih še niste uporabljali, predvsem pa – zabavajte se in se naučite novih tehnik ter spretnosti, ki jih boste lahko prenesli v svoje delo tudi po koncu delavnice.

 

 

URNIK

PRVI DAN

Četrtek, 4. oktober

Ob 10.00 uri INFORMATIVNI SESTANEK & ZAČETEK PRODUKCIJE

Delo bo potekalo v skupinah do 5 ljudi. Vsaka skupina izbere 3 sličice. Razpravljajte o zamislih in tehnikah. V skupini se odločite za zgodbo in tehniko, s katero boste zgodbo učinkovito predstavili. Do popoldneva ustvarite okviren zgodboris/scenarij za 1-minutni film in do konca dneva pričnite s produkcijo.

Načrtujte, oblikujte in začnite razvijati lik_e ter/ali rekvizit_e po navdihu ene izmed izbranih sličic. To mora biti pripravljeno za pregled, osvetlitev ter snemanje najkasneje do naslednjega jutra.

Namesto tega lahko poiščete zunanjo ali notranjo lokacijo za snemanje. Izdelajte načrt dela ter piksilacije in še najvažnejša stvar, testno animacijo posnemite do konca prvega dne.

 

 

DRUGI DAN

Petek, 5. oktober

Ob 10.00 uri PIKSELIRANJE & ANIMIRANJE

Pregled skupinske produkcije ter povratna informacija o liku_ih, oblikovanju, osvetlitvi ter testni animaciji, ob nadaljevanju produkcije nadaljujte s snemanjem.

Ob 15.00 uri ZAMIŠLJATI SI AVTORJA: Q & A srečanje in izvrstno predavanje Osberta Parkerja

 

TRETJI DAN

Sobota, 6. oktober

Ob 10.00 uri: ZAČETEK POSTPRODUKCIJE - MONTAŽA/ OBLIKOVANJE ZVOČNE PODOBE

Nadaljujte z animiranjem, začnite pa tudi s postprodukcijo; montirajte, dodajte glasbo in zvočno podobo, po potrebi dodajte tudi vizualne učinke.

 

ČETRTI DAN

Nedelja, 7. oktober

Dokončani animirani film oddajte do ROKA ob 12. uri.

Dokončani filmi morajo imeti naslov in špico.

Premiera in javno predvajanje skupinskih delavničnih filmov na zaključku 8. MFF StopTrik ob 20.00 uri

 


Kako sodelujete na delavnici?

Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima (stop) animacija.

Število udeležencev je omejeno, prijave zbiramo na mail:

brina.stoptrik@gmail.com

Cena delavnice je 20 EUR.


Prosimo, da plačilo nakažete na račun:

Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 8, 2000 Maribor, Slovenia

IBAN: SI56045150000318668

SWIFT: KBMASI2X

Banka: Nova KBM d. d., Ul. Vita Kraigherja 4, 2505 Maribor

Namen: Tvoje Ime in Priimek + workshot: Your name and surname + Workshot