NAGRADE IN UTEMELJITVE / 12. StopTrik MFF

 

STOPTRIK 2022 VELIKA NAGRADA MARIBORSKEGA OBČINSTVA: STOP ANIMACIJA

Človeški viri / Human Resources / Ressources Humaines
Trinidad Plass, Titouan Tillier, Isaac Wenzek (EMCA)
2022, France, 3'30''

Andy se v spremstvu prijatelja, ki vse snema, odpravi na svoj termin za reciklažo. Sprejme ga Wanda, tajnica podjetja.


STOPTRIK 2022 VELIKA NAGRADA MARIBORSKEGA OBČINSTVA: BORDERLANDS

Z ljubeznijo, oči / Love, Dad / Milý tati
Diana Cam Van Nguyen (13ka / FAMU / nutprodukcia)
2021, Czech Republic, Slovakia, 12'46''

Avtorica ponovno odkrije pisma, ki ji jih je oče pisal iz zapora. Zdi se, da ljubezni, ki so jo vsebovala, ni več. Odloči se, da mu bo odpisala v upanju, da se bosta ponovno povezala.

STOPTRIK 2022 ŠTUDENTSKA ŽIRIJA

Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija

Do snidenja / ‘Til We Meet Again
Taaskohtumine, Ülo Pikkov (Nukufilm)
2022, Estonia, 14'09''

Film oriše tragično zgodovino majhnega otoka Ruhnu. V strahu za svoja življenja je vse njegovo prebivalstvo leta 1944 med begom pred vojno zapustilo svoje domove. Desetletja pozneje so se lahko končno vrnili, a so ugotovili, da so se na otok naselili tujci.

Izjava žirije: Pri izbiri naših favoritov smo iskali predvsem tri stvari: ustvarjalnost, tehnično izvedbo animacije in predvsem to, kako dolgo nam je ostala v mislih. V tej retrospektivni zgodbi je uspelo ujeti čustva ljudi, ki so postali tujci v lastnem domu, ne da bi pri tem uporabili kakršne koli izgovorjene besede. Navdušeni smo bili nad ustvarjalno uporabo materialov, nad tem, kako jih je animacija oživila in kako nas je prisilila, da smo o njej razpravljali dlje kot o katerem koli drugem filmu v katalogu. Zato je naš zmagovalec letošnjega StopTrika film "Do snidenja". 

Mednarodni tekmovalni program: Borderlands

Mi / Us / Nós
Nelson Fernandes (The Stone and The Plot,
2021, Portugal, 5'


Ta film je potovanje skozi protislovno stanje človeštva. Vojna, osamljenost, narava, neuresničene sanje so le nekateri od ponavljajočih se vidikov te animirane pesmi na papirju.

Izjava žirije: Sanjava, a hkrati prebujajoča animacija, ki izraža različna kritična stanja človeštva. Animacija se bere kot poezija in za nas ohranja popolno mejo med eksperimentalnim in pripovednim. Nagrado za tekmovalni program borderlands je prejel film "US" Nelsona Fernandesa.

Posebna omemba: Stop animacija

Človeški viri / Human Resources / Ressources Humaines
Trinidad Plass, Titouan Tillier, Isaac Wenzek (EMCA)
2022, France, 3'30''

Andy se v spremstvu prijatelja, ki vse snema, odpravi na svoj termin za reciklažo. Sprejme ga Wanda, tajnica podjetja.

Izjava žirije: Film na zelo Charlie Kaufman in humoren način prikazuje absurdnost človeškega obstoja in postavlja povsem preprosto vprašanje. Ali je naš namen res veliko večji od namena stola? Posebno omembo si zaslužijo človeški viri.

STOPTRIK 2022 VELIKA NAGRADA MLADEGA OBČINSTVA (starostna skupina 6-8 let)

Franzyjina jušna kuhinja / Franzy’s Soup-Kitchen / La Franzy’s Soup-Kitchen / La Soupe De Franzy
Ana Chubinidze (Folimage, Pocket Studio)
2021, France, Georgia, 8'30''

Osamljena nezemljanka, kuharica Franzy, svojo posebno rožnato juho deli s sestradanimi bitji s čudnega planeta. Pri tem odkrije, da njena juha ni le okusna, temveč tudi čarobna.

STOPTRIK 2022 VELIKA NAGRADA MLADEGA OBČINSTVA (starostna skupina 12-14 let)

Dagdova harfa / Dagda's Harp
Daniel Quirke (Molly Denton)
2021, Ireland, UK, 2’13’’

Dagda se prikaže skupini otrok, ki pripovedujejo o njem, vendar njegova čarobna glasba ni tako strašljiva, kot so mislili.

POSEBNE OMEMBE

Urška Breznik, direktorica Pekarne Magdalenske mreže, izvršna producentka StopTrika (Maribor, Slovenia)

Rak / Crab / Krab
Piotr Chmielewski (WJTeam)
2022, Poland / France, 8'42''

Potopitev Titanika je bila za večino njegovih potnikov velika katastrofa. Vendar je bil med njimi tudi nekdo, ki jo je doživel kot čudež.

Izjava: Avtor dokazuje, da je kljub močni prisotnosti antropomorfiziranih živalskih likov v stop animacijah slednje lahko izjemno primerna tehnika za razkrivanje speciesizma v naši vsakodnevni interakciji z živalmi. Avtor gledalcem omogoči, da prepoznajo avtonomijo osrednjega lika in mu priznajo notranjo vrednost, s tem pa tudi rakovico prepoznajo kot osebo, ki ima svoj namen obstoja, svoje interese in si prizadeva za lastno dobrobit.


Pavel Horáček, Programski direktor Anifilma IAFF (Liberec, Češka)

Pasje stanovanje / Dog-Apartment / Koerkorter
Priit Tender (Nukufilm)
2022, Estonia, 14'07''

Nesrečna usoda je baletnega plesalca Sergeja pregnala v predmestni kolhoz. Tam ga čakajo vsakdanji boji z rutino, domačimi živalmi in alkoholom.

Izjava: Kot bi gledali klasično animacijo iz preteklosti, potem pa ugotovimo, da je ta "stara klasika" še vedno neprijetno aktualna. Tehnična odličnost, izdelane podrobnosti, značilen čudaški humor in splošna nejasnost situacij so seveda nepogrešljiv del. Posebej izpostavljam Koerkorter / Pasje stanovanje Priita Tenderja.

Marcin Giżycki, Profesor na Polish-Japanese Academy of Information Technology (Varšava, Poljska) in Rhode Island School of Design (Providence, ZDA)

O lesu / Of Wood
Owen Klatte (Glockamorra Investments, Llc)
2022, USA, 6'59''

Animacija obravnava vlogo lesa v vsakdanjem življenju skozi stoletja in komentira vpliv potrošništva na naše življenje. Tehnika temelji na postopnem izrezovanju podob v velik hlod in pa vzporednem dodajanju lesenih predmetov, ki navidezno vznikajo iz debla. 
Izjava: Za inovativno tehniko in odličen vizualni učinek.


Alexis Hunot, Umetniški direktor Paris International Animation Film Festival

Pojej korenček / Eat Your Carrots
Laura Stewart
2022, Canada, 3'11''

Korenček je dober za oči. Morda predober. Pojej korenček je kratka stop animacija o punci, ki ji na roki zraste očesno zrklo.

Izjava: Bilo je težko izbrati, saj ste imeli odlične filme ne le v tekmovalnem programu, ampak tudi v drugih sekcijah. Vendar potrebujemo več nadrealističnih in absurdnih filmov, da bi preživeli v svetu, v katerem živimo. Zato sem se odločil, da posebno omembo podelim po videzu absurdnemu filmu. Kajti skoraj v vseh absurdnih filmih se za zgodbo lahko skriva veliko pomenov, odvisno od tega, kako jih gledate in ta je takšen. Všeč mi je njegova preprostost, njegov ritem. Lik je tako dobro upodobljen v njenih majhnih gibih, zadnji posnetek odpre toliko vrat s samo majhnim mežikanjem enega očesa. In priznajmo si, kdo se ne bi rad pridružil temu odličnemu plesu z likom in to neverjetno Očesno pošastjo ... Moja posebna nagrada gre filmu Eat you carrots avtorice Laure Stewart.


Krste Gospodinovski, Flipbook Film Festival (Skopje, Makedonija)

Človeški viri / Human Resources / Ressources Humaines
Trinidad Plass, Titouan Tillier, Isaac Wenzek (EMCA)
2022, France, 3'30''

Andy se v spremstvu prijatelja, ki vse snema, odpravi na svoj termin za reciklažo. Sprejme ga Wanda, tajnica podjetja.

Izjava: Ko so naju prosili za predstavitev programa na StopTriku, sva se z Žarkom Ivanovom odločila, da bo to program študentskih filmov, saj so študentski filmi res pogumni, drzni, brez produkcijskega pritiska in lahko resnično pokažejo pomen animacije. Moja izbira je prav takšna - res pogumen film, ki kaže, kako je mogoče v treh minutah povedati dobro zgodbo.

Pedro Serrazina, Profesor na University of Lusófona (Lisbon, Portugalska)

Roza plašč / The Pink Jacket / O Casaco Rosa
Mónica Santos (Animais Avpl, Vivement Lundi!, Um Segundo Filmes)
2022, Portugal, 8'

Politični muzikal o rožnatem plašču, ki ima vedno nekaj v rokavu. Z določanjem zadnjega krika mode in mučenjem lahko Casaco Rosa v udobju svojega doma zašije nasprotnike sistema.

Izjava: V čudnih časih, v katerih živimo, sem se odločil, da bom izpostavil igriv pristop, s katerim je prikazan en od številnih zloveščih likov portugalske diktature (1926-74). To je bil mučitelj, ki je bil obsojen, vendar kazni ni nikoli dejansko odslužil v zaporu. Preteklosti se moramo spominjati, da ne bi delali enakih napak in da bi bili tisti, ki poskušajo nasprotovati svobodi in demokraciji, obsojeni za svoje zločine. Posebej izpostavljam Monico Santos in Roza plašč.

 
Kaja Fiedler