Uradna selekcija 13. StopTrik MFF: 51 tekmovalnih in 20 netekmovalnih filmov

 
 
 

Selektorji StopTrik MFF (Michał Bobrowski, Jelena Dragutinović, Brina Fekonja) so med več kot 400 prispelimi filmi pripravili uradno selekcijo 71 filmov. Najbolj drzne in vizualno osupljive stop animacije, ki so nastale po vsem svetu med 2021 in 2023, kmalu prihajajo do StopTrik občinstva, glavne žirije festivala, ki poteka v Mariboru (SI, 27. 9.-1. 10. 2023) in Lodžu (PL, 8.-10. 12. 2023).

V Mednarodnem tekmovalnem programu: Stop animacija je predstavljenih 21 filmov, ustvarjenih v tradicionalnih tehnikah stop animacije (film z lutkami, animacija iz gline, manipulacija s predmeti, izrezana animacija, piksilacija itd.). Selekcija predstavlja fuzijo filmske briljantnosti in intelektualne relevantnosti. V tekmovalnem programu najdemo imena uveljavljenih filmskih ustvarjalcev (na primer Anita Kwiatkowska-Naqvi, Ana Nedeljković in Nikola Majdak mlajši, Ivana Bošnjak Volda in Thomas Johnson Volda, Carlos Montoya, Kaspar Jancis), poleg imen študentov ali novincev na področju stop animacije (na primer Julia Benedyktowicz, María Lucía Bayardo Dodge). Splošna atmosfera izbora je zaznamovana z introspektivo, poetiko in črnim humorjem, med družbeno angažiranimi temami, ki v programu prevladujejo, lahko med drugim zaznamo izkoriščanje delovne sile ter počasen odmik od postpandemične izolacije.

V Mednarodnem tekmovalnem programu: Borderlands bomo videli 10 eksperimentalnih filmov, ki stop animacijo združujejo z drugimi animacijskimi tehnikami in sredstvi filmskega izražanja. Eksperimentalna oblika lahko izraža močna politična in feministična stališča (kot v filmih Kelasi Fransix Tenda Lomba ali Our Uniform Yegane Moghaddam), lahko pa jo uporabimo tudi za navduševanje ter izostritev uma in percepcije (kot v Shuffle Quita Felixa ali stereoskopski pixilaciji Maxa Hattlerja 二〇二〇).

21 filmov iz netekmovalnega programa Panorama predstavlja širši spekter umetniških pristopov v kratkem formatu stop animacij. Medtem ko je za številne filme iz tekmovalnih sekcij značilen daljši čas trajanja (15-25 minut), se Panorama osredotoča na najkrajše kratke filme, ki so jih ustvarili profesionalci (José Luis Saturno iz Mehike; Tess Martin iz Nizozemske), študenti različnih umetniških akademij (Tama Art, Japonska; SRFTvI, Indija; EKA, Estonija; ALUO, Slovenija) ter navdušenci, ki ustvarjajo doma in na delavnicah.

Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija za otroke je razdeljen v tri kategorije glede na starostno skupino gledalcev: 6-8 let, 9-11 let, 12-14 let. Najmlajši gledalci StopTrika se bodo z raznolikostjo animiranih svetov stop animacije seznanili z najbolj subtilnimi, zabavnimi in mojstrsko ustvarjenimi filmi, ki razmišljajo o vprašanjih okoljevarstva, kulturne dediščine in raznolikosti, življenja v gospodinjstvu ali hip-hop kulture.

Oglejte si celoten seznam izbranih filmov

〰️

Oglejte si celoten seznam izbranih filmov 〰️

  • Michał Bobrowski (Stop animacija, Borderlands, Panorama)

    Brina Fekonja, Jelena Dragutinović (Stop animacija za otroke)

 
Kaja Fiedler