2. nagrada na natečaju "Živel strip, Živela animacija!"

 
 
 

Znani so rezultati natečaja Živel strip! Živela animacija!, izvirnega in večplastnega mednarodnega projekta na področju stripa in animiranega filma. Z veseljem oznanjamo, da je skupinska animacija, nastala na lanskoletni otroški delavnici našega festivala prejela nadrado za 2. mesto v kategoriji animacija.  

Nadia Azdhari, Maja Bevec, Sinai Lunn Britovšek, Tarik Sim Britovšek, Lucija Damjan, Lara Magdič, Mara Predin, Iza Zemljič (8–12 let) za animacijo Hiša zgodbic tako prejmejo akreditacijo za festival Animateka, izbor festivalski izdelkov, mini strip Zmaj v brezvetrju in slikofrc. Skupina je ustvarjala s tehniko animiranja prosojnih paus papirjev v kolažni tehniki pod mentorstvom Zarje Menart in Brine Fekonja.

Žirija je zapisala:  Film, ki očara s svojo likovno podobo in v pravi meri izrazi otroško domišljijo, kjer nikoli ne veš, katera zgodba se skriva za naslednjim vogalom.

Natečaj je zasnoval Stripburger skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona, pri organizaciji pa se jih je lansko leto pridružil še mednarodni festival animiranega filma Animateka. Namen projekta je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in animacije, branja ter splošnega vizualnega izobraževanja, predvsem pa popularizacija stripa in animiranega filma med mlajšo publiko.

Na natečaj je letos prispelo 418 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 35 osnovnih in 9 srednjih šol ter 11 posameznikov. Preko 150 osnovnošolcev in 31 srednješolcev je ustvarilo 31 kratkih animiranih filmov.

Žirijo, ki je izbrala glavne nagrajence in (posebna) priznanja, sestavljajo: Timon Leder (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz in Jelena Dragutinović (društvo Slon, mednarodni festival animiranega filma Animateka) ter Paola Bristot in Alessandro De Adeioannon (združenje Vivacomix)

Pri izboru nagrajencev je žirija upoštevala tako likovno izvedbo kot zgodbo in njuno součinkovanje. Pri prebiranju stripov je naletela na številne talente, za katere upa, da se bo z njimi srečevala tudi naslednja leta.

 
Kaja Fiedler