Objavljen je Mednarodni tekmovalni program in Panorama 12. StopTrik MFF

 
 
 

Na 12. mednarodnem filmskem festivalu StopTrik v Mariboru (Slovenija) in Lodžu (Poljska) se bo predstavilo 73 kratkih stop animacij in eksperimentalnih filmov z vsega sveta.

"Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija" prikazuje večplastne intrigantne filme, narejene v tradicionalnih tehnikah stop animacije (lutkovni filmi, animacija iz gline, izrez, manipulacija z predmeti, pikselacija ...). "Mednarodni tekovalni program: Borderlands" se osredotoča na združevanje tehnik in obzorij stop animacije z drugimi tehnikami animacije in različnimi sredstvi filmskega izražanja (vključno z igranimi filmi). V "Panorami" gledalke_ce popeljemo na hitro vožnjo skozi ostre, ironične in domiselne stop animacije. V okviru StopTrika letos prvič poteka "Mednarodni tekmovalni program: Stop animacija za otroke" - dva programa, ki bosta navduševala gledalke_ce, stare od 6 do 8 let in od 12 do 14 let. Tako v Mariboru kot v Lodžu so zmagovalke_ci in nagrajenke_ci festivala izbrane_i s priljubljenim glasovanjem občinstva, o njih razpravlja študentska žirija, posebne omembe pa podeljujejo filmske_i strokovnjaki_nje (filmski kritiki, kuratorji, organizatorji festivala), ki obiščejo festivalsko dogajanje.

Cilj vseh izbranih programov je povezati produkcijo priznanih studiev, kot so National Film Board of Canada, Nukufilm (Estonija) ali Folimage (Francija), priznanih filmskih šol (NFTS v Londonu, Univerza Bezalel v Jeruzalemu ali Filmska šola v Lodžu) z drzno, neodvisno produkcijo. Pogoji za produkcijo stop animacij se po svetu zelo razlikujejo. Nekatere_i filmske_i ustvarjalke_ci, katerih filme predstavljamo letos, so prehodile_i dolgo pot, zaznamovano z izkušnjami vojne in begunstva; druge_i se spopadajo s samocenzuro ali od zgoraj navzdol vsiljeno cenzuro, ki v avtoritarnih režimih ureja kreativne industrije; obstajajo pa tudi tiste_i, ki še naprej udejanjajo svobodo izražanja in umetniško eksperimentiranje proti logiki potrošniškega in birokratskega globalnega filmskega trga. Hvaležne_i smo, da smo jih lahko podprle_i pri deljenju mnenj, zamisli in domišljije z občinstvom StopTrika.

Najboljše v stop animaciji in ob njenih mejah, najbolj vizualno privlačno ter navdihujoče za kritično in humanistično srečanje z umetnostjo animiranega filma je zbrano za vas in na ogled na Mednarodnem filmskem festivalu StopTrik!

 
 

Oglejte si celoten seznam izbranih filmov

〰️

Oglejte si celoten seznam izbranih filmov 〰️

 
 
 
  • Stop Motion Animation + Borderlands + Panorama: Michał Bobrowski (Poljska)

    Stop Animacija Za Otroke: Brina Fekonja (Slovenija), Antonija Veljačić (Hrvaška)

  • Študentska žirija: tba

    Mentor študentske žirije: Maciej Misztal (Lublinski filmski festival)

  • Študentska žirija: Filip Grzędowski, Anna Ligęza, Kacper Olszewski

    Mentor študentske žirije: Piotr Kardas (festival O!PLA)

 
Kaja Fiedler