Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

Novice 2019

Zmagovalke_ci 9. StopTrik Mednarodnega filmskega festivala stop animacije, Maribor

Kaja Fiedler

71489490_3044350195640408_8650764368432070656_n.jpg

Množica gostij_ov, umetnic_kov, kuratork_jev, udeleženk_cev okroglih miz, profesionalnih animatork_jev, prostovoljk_cev, oboževalk_cev, gledalk_cev, članic_ov organizacijske ekipe in ostalih živih bitji 9. edicije StopTrik festivala pleše na že tradicionalni zaključni zabavi z DJ Muzika za dobar đir v dvorani Gustaf.

Za nami je še ena navdihujoča izvedba festivala s čudovito množico domiselnih ljudi, ki so se tekom 4-dnevnega dogajanja srečevale_i, pogovarjale_i, izmenjevale_i ideje in vtise ter sooblikovale dogajanje. Že sedaj se veselimo del, ki bodo nastala na podlagi novih idej in bodo Mariborski publiki predstavljene naslednje leto.  

Počaščene_i smo, da lahko predstavimo nagrajenke_ce 9. StopTrik MFF, ki jih je izbralo mariborsko občinstvo, študentska žirija in naše_i gostje_i – profesionalke_ci animacijske scene.

ISKRENE ČESTITKE VSEM!

Se vidimo v Mariboru ponovno prihodnje leto!


*Glavna nagrada občinstva Maribor / Mednarodno tekmovanje stop animacije*

enough.jpg

Enough/Dovolj
Anna Mantzaris, 2017, UK, 2'20''

Moments of lost self control. /Trenutki izgubljene samokontrole.


*Glavna nagrada občinstva Maribor / Tekmovanje Borderlands*

dontknow.jpg

DONT KNOW WHAT/Ne vem kaj
Thomas Renoldner, 2019, AUT, 8'7''

Ko trčita umetnost in zabava. --- Avantgardna burleska.


*Nagrada študentske žirije Maribor / Mednarodno tekmovanje stop animacije*

diver.jpg

The Diver/ La plongeuse/ Skakalka v vodo
Iulia Voitova (La Poudriere), 2018, FRA, 4'9'

Poklicna skakalka v vodo je podvržena intenzivnemu režimu vadbe, ki ga prekinjajo le neusmiljeni žvižgi trenerjeve piščalke. Popolnoma izčrpana se ne želi več potapljati in se odloči za obisk maserja.


*Nagrada študentske žirije Maribor / Tekmovanje Borderlands*

dontknow.jpg

DONT KNOW WHAT/Ne vem kaj
Thomas Renoldner, 2019, AUT, 8'7''

Ko trčita umetnost in zabava. --- Avantgardna burleska.


*Posebna omemba Olga Bobrowska (Direktorica festivala)*

»Perfektno dinamična, briljantno ironična in neprijetno resnična lepljenka lahko prinese neizmeren vizualni užitek.«

erodium.png

Erodium Thunk
Winston Hacking, 2018, CAN, 2'50''

Film je bil narejen posebej za skupinsko razstavo 'Od A do Z' na Dunaju (kuratorja: Clint Enns in Madi Piller), ki reflektira istoimenski animirani film Michaela Snowa iz leta 1956 ter raznolikost njegovih pristopov, ki fluidno prehajajo med mediji in oblikami.


*Posebna omemba Michał Bobrowski (Programski direktor)*

Freeze Frame / Zamrznjen posnetek
Soetkin Verstegen, 2019, BEL/GER, 5'

Zamrznjen posnetek: najbolj absurdna tehnika od izuma premikajočih slik. Z zapletenim postopkom podvajanja iste podobe znova in znova se ustvari iluzija negibnosti. V tej stop animaciji identični liki opravljajo brezupno delo shranjevanja velikih kosov ledu, kot arhivisti. Ponavljajoči se gibi ponovno oživijo živali, ki so ujete v njihovi notranjosti.


*Posebna omemba Maciej Misztal (Lublin Film Festival)*

Memorable/ Mémorable/ Nepozabno
Bruno Collet (Vivement Lundi !), 2019, FRA, 12'2''

Slikar Louis in njegova žena Michelle zadnje čase doživljata nenavadne stvari. Zdi se, da njun svet mutira. Pohištvo, predmeti in ljudje počasi izgubljajo realizem. Destrukturirajo se, včasih razpadajo…


*Posebna omemba Nancy Denney-Phelps*

»Moja nagrada gre filmu, ob katerem sem se hkrati smejala in jokala zaradi njegovega ganljivega prikaza osamljenosti in hrepenenja.«

portrait.jpg

Portrait of Suzanne/ Portrait en pied de Suzanne/ Portret Suzanne
Izabela Plucińska (Fundacja Las Sztuki), 2019, POL/FRA, 15'

V majhnem francoskem hotelu skuša moški potešiti svojo lakoto po ljubezni s prekomernih uživanjem hrane. Njegova leva noga se nepričakovano spremeni v njegovo izgubljeno ljubezen, Suzanne. A to je šele začetek te iz plastelina izdelane nadrealistične zgodbe o osamljenosti, ljubosumnosti in ljubezni.


*Posebna omemba Daniel Šuljić (Animafest Zagreb World Festival of Animated Film)*

The Opposites Game / Igra nasprotij
Lisa LaBracio, Anna Samo (TED-Ed), 2019, USA, 4'45''

V učilnici izbruhne vojna besed, ko se učenci spopadejo z na videz preprostim vprašanjem: kaj je nasprotje pištole?


*Posebna omemba Festival Primanima*

Kuratorki festivala Primanima - Dóra Bartal in Annaida Orosz - svojo posebno omembo podeljujeta animaciji katere forma, tehnika in vsebina je v perfektnem in harmonišnem skladju ter daje našim utrujenim telesom še kako potrebno raztezanje.

diver.jpg

The Diver/ La plongeuse/ Skakalka v vodo
Iulia Voitova (La Poudriere), 2018, FRA, 4'9'

Poklicna skakalka v vodo je podvržena intenzivnemu režimu vadbe, ki ga prekinjajo le neusmiljeni žvižgi trenerjeve piščalke. Popolnoma izčrpana se ne želi več potapljati in se odloči za obisk maserja.


*Posebna omemba Pedro Rivero (Animakom Bilbao)*

sister.jpg

Sister/ 妹妹/ Meimei/ Sestra
Siqi Song, 2018, CN/USA, 8'4''

Moški se spominja svojega otroštva in odraščanja z nadležno sestro na Kitajskem v 90-ih letih. Kakšno bi bilo njegovo življenje, če bi se stvari odvile drugače?


*Posebna omemba Franziska Bruckner (St. Poelten University of Applied Sciences)*

»Film z naslovom Skakalka v vodo prikazuje močno in uspešno žensko, ki dobi kanček podpore ravno v pravem trenutku. Zgodba je prikazana iz edinstvene perspektive in z edinstveno animacijsko tehniko.«

diver.jpg

The Diver/ La plongeuse/ Skakalka v vodo
Iulia Voitova (La Poudriere), 2018, FRA, 4'9'

Poklicna skakalka v vodo je podvržena intenzivnemu režimu vadbe, ki ga prekinjajo le neusmiljeni žvižgi trenerjeve piščalke. Popolnoma izčrpana se ne želi več potapljati in se odloči za obisk maserja.


*Posebna omemba Waltraud Grausgruber (TrickyWomen/ Tricky Realities Festival)*

»Ta film mi je zelo všeč zato, ker čutno kombinira abstraktno animacijo z dnevno življenjsko rutino. Moč tega dela je v njegovi briljantni sintezi inovativne stop animacijske tehnike, odličnega zvoka in izjemnega vizualnega jezika.«

Marbles/ Frnikole
Natalia Spychała, 2019, POL, 5'22''

Hipnotizirajoče nihalo v gibanje sproži poseben mehanizem. Fragmentarno pojavljajoča se podoba, prostor in raznovrstni predmeti tvorijo ritmični sistem medsebojne odvisnosti. Kaj je vzrok in kaj posledica? Zmagovalec publike na festivalu O!PLA 2019.

StopTrik na Lutkovnem pristanu

Lina Dvoršak

StopTrik na Lutkovnem pristanu.jpg

Mednarodni festival stop animacije StopTrik letos gostuje tudi na 30. Lutkovnem pristanu Lutkovnega gledališča Maribor. Za obiskovalke in obiskovalce Lutkovnega pristana smo pripravile_i dve selekciji stop animacij. Tisto, namenjeno najmlajšim, ste si v preteklem tednu že lahko ogledale_i, tisto za odrasle z naslovom “Lutke ne jočejo”, pa si boste lahko ogledale_i v četrtek, 29. 8. 2019ob 19.uri v Mali dvorani LGM. Slednja vam bo na ogled ponudila najboljše stop animacije iz mednarodnega tekmovalnega programa 7. StopTrika (2017) in 8. StopTrika (2018) v katerih nastopajo lutke. Dogodek je organiziran v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor.

StopTrik je največji festival stop animacije v Evropi in v mednarodnem svetu animacije slovi po svojih s skupnostjo povezanih vsebinah, ki predstavljajo kakovostne animacije in spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi. Letos bo v Mariboru potekal že devetič in sicer med 3. in 6. 10. 2019, ter v krajši verziji v poljskem Lodzu v mesecu novembru.

Znana selekcija 9. StopTrik MFF

Lina Dvoršak

StopTrik Maribor.jpg

Po napornem premisleku, polnem izzivov, smo izbrale_i 58 stop animacij in eksperimentalnih kratkih filmov, ki bodo tekom 9. StopTrik MFF predstavljeni v tekmovalnih programih Mednarodno stop motion tekmovanje in The Borderlands, kakor tudi v netekmovalnem programu Panorama.  Značilnosti letošnje selekcije so: inovativni filmski jezik, drzno in unikatno oblikovanje junakinj_ov, niansirano pripovedništvo avtoric_jev, ki kratke filme delajo daljše, kot jih je navajeno občinstvo preteklih let… In seveda vznemirljiva eksperimentalnost, ki jo poskušamo zajeti v tekmovanju The Borderlands. Sledeči program zato predstavljamo s ponosom. Ob naslovih, ki so že poželi pohvale,  boste našle_i dragulje, ki jih je šele potrebno odkriti. Filmi, ki igrivo evocirajo specifike igranega filma, so na seznamu ob zgodbah, ki jih definira poudarjena vizualnost in skorajda neoprijemljivo bistvo. Nekateri so očarljivi, nežni in romantični, drugi ironično grenki, intelektualno sofisticirani ali celo provokativno gnusni. Občutljiva individualnost je krhka, sploh v času, ki ga živimo danes. Vabimo vas, da njeno sporočilo proslavimo skupaj.

 Podroben seznam sprejetih filmov je spodaj (predviden vrstni red projekcij).


 

INTERNATIONAL STOP MOTION COMPTETION

28 films from Australia, Belgium, Brazil, Canada, China, Croatia, Czech Republic, France, Germany, Hungary, Iran, Poland, Russia, Singapore, Spain, Sweden, UK, Uruguay, USA

 

ISMC 1: screening in Maribor, 04. 10. 2019 (Friday); Screening in Lodz tba

1.     Memorable/ Mémorable, dir. Bruno Collet, prod. Vivement Lundi ! (Jean-François Le Corre), 2019, France, 12'

2.     Helix, dir. Károly Kása Papp, prod. Umbrella (Zoltán Hidvégi, Miklós Kázmér), 2018, Hungary, 5'23''

3.     Imbued Life/ Udahnut zivot, dir. Ivana Bosnjak, Thomas Johnson, Bonobostudio (Vanja Andrijevic), 2019, Croatia, 12'15''

4.     Diver, The/ La plongeuse, dir. Iulia Voitova, prod. La Poudriere (Annick Teninge), 2018, France, 4'

5.     Daughter/ Dcera, dir. Daria Kashcheeva, prod. FAMU - Film and TV School of the Academy of Performing Arts in Prague (Alexandra Hroncova), 2019, Czech Republic, 14'44''

6.     Love Me, Fear Me, dir. Veronica Solomon, prod. Filmuniversität Babelsberg KONRAD WOLF (Cristina Marx), 2018, Germany, 6'

7.     Enough, dir. Anna Mantzaris, prod. Royal College of Art (Anna Mantzaris), 2017, UK, 2'20''

8.     Raymonde or The Vertical Escape/ Raymonde ou l'évasion verticale, dir. Sarah Van Den Boom, Papy3D Productions / JPL Films (Richard Van Den Boom), 2018, France. 16'45''

 


 

ISMC 2: screening in Maribor, 04. 10. 2019 (Friday); Screening in Lodz tba

1.     Freeze Frame, dir. Soetkin Verstegen, prod. Akademie Schloss Solitude (Soetkin Verstegen), 2019, Belgium/ Germany, 5'

2.     Preta, dir. Elisabeth Jakobi, prod. Film University Babelsberg KONRAD WOLF (Christina Marx), 2018, Germany, 4'30''

3.     Last Crow, The/ El último canto, dir. Borja Guerrero, prod. OQO editora (Zé Carlos Pinto), 2018, Spain, 14'58''

4.     Act of Breathing, The, dir. Hana Yamazaki, prod. MOME Anim (József Fülöp, Eszter Glaser), 2018, Hungary, 6'47''

5.     Eaten, dir. Mohsen Rezapour, prod. Jibi Studio, Documentary and Experimental Film Center (DEFC) (Mohsen Rezapour, Haleh Moaddabian), 2019, Iran, 7'20''

6.     Tulipomania: (This Gilded Age) So What Are You Looking At?, dir. Cheryl Gelover, Tom Murray, prod. Tulipomania, 2019, USA, 3'18''

7.     Sister/ 妹妹/ Meimei, dir. & prod. Siqi Song, 2018, China/ USA, 8'

8.     Muedra, dir. Cesar Diaz Melendez, prod. Mizunonaka, 2019, Spain, 8'50''

9.     Bottleneck/ Flaskhals, dir. Pella Olsson, prod. Pella Olsson EF, 2019, Sweden, 3'

10.  Metamorphosis, dir. Carla Pereira, JuanFran Jacinto, prod. Autour de Minuit, 2019, Spain/ France, 10'35''

11.  Marbles, dir. Natalia Spychała, prod. The National Polish Film School in Lodz (Krzysztof Brzezowski), 2019, Poland, 5'22''

 


 

ISMC 3: screening in Maribor, 05. 10. 2019 (Saturday); Screening in Lodz tba

1.     Piece of Meat, dir. Jerrold Chong, Huang Junxiang, prod. Finding Pictures (Jerrold Chong), 2019, Singapore, 11'50''

2.     Embraced/ Etreintes, dir. Justine Vuylsteker, prod. Offshore (France) (Rafael Andrea Soatto), ONF (Canada), 2018, France/ Canada, 5'27''

3.     Opposites Game The, dir. Lisa LaBracio, Anna Samo, prod. TED-Ed (Gerta Xhelo), 2019, USA, 4'45''

4.     Feather Pillow, The/ Almofada de Penas, dir. Joseph Specker Nys, prod. 2 Plátanos Filmes, 2018, Brazil/ Uruguay, 12'17''

5.     We're Dead, dir. Samuel Lewis, prod. Samuel J. Bailey, 2018, Australia/ UK, 4'33''

6.     TellTale, dir. & prod. Fu Yang, prod. 2019, USA, 3'

7.     Little Soul, The/ Duszyczka, dir. Barbara Rupik, prod. Polish National Film School in Łódź (Przemek Glajzner), 2019, Poland, 9'

8.     Three sisters/ ТРИ СЕСТРЫ/ Tri sestri, dir. Svetlana Andrianova, prod. Soyuzmultfilm film studio (Alexandra Sholudko), 2019, Russia, 8'

9.     Portrait Of Suzanne/ Portrait En Pied De Suzanne, dir. Izabela Plucińska, prod. Fundacja Las Sztuki (Paulina Ratajczak), 2019, Poland/ France, 15'

 


 

THE BORDERLANDS COMPETITION

14 films from Austria, Canada, China, Croatia, Czech Republic,

Germany, Hong Kong, Italy, Japan, Poland, Russia, Slovenia, UK, USA

 

Screening in Maribor, 05. 10. 2019 (Saturday); Screening in Lodz tba

1.     Erodium Thunk, dir. & prod. Winston Hacking, 2018, Canada, 2'50''

2.     Almost There, dir. Nelly Michenaud, prod. Nathanael Baring, Kate Phibbs, 2019, UK, 8'44''

3.     Bero, dir. Sasha Svirsky, prod. Nadezhda Svirskaia, 2019, Russia, 1'5''

4.     Serial Parallels/ 序列平⾏, dir. Max Hattler, prod. Relentless Melt (Max Hattler), 2019, Hong Kong/ Germany, 9'

5.     25/25, dir. & prod. kinoMANUAL, 2018, Poland, 4'20''

6.     PIT STOP, dir. Mikail Ekiz, prod. The Savannah College of Art and Design (Madeleine Arana), 2019, USA, 3'55''

7.     Alma, dir. & prod. Michelangelo Fornaro, 2019, Italy, 11'31''

8.     I'm Not Feeling Very Well, dir. Sunčana Brkulj, prod. Academy of Fine Arts, University of Zagreb, 2019, Croatia, 3'32''

9.     Fleeting Autumn/ ⾏く秋/ Yuku Aki, dir. & prod. Vojtěch Domlátil, 2018, Czech Republic/ Japan, 8'

10.  Foreign Exchange, dir. & prod. Corrie Francis Parks, 2019, USA, 5'45''

11.  Gun Shop, dir. Patrick Smith, prod. Kaori Ishida, 2019, USA, 2'20''

12.  In Trance it, dir. Reinhold Bidner, prod. gold extra (Sonja Prlic), 2018, Austria/ Slovenia, 6'19''

13.  Run, dir. Leilei Xia, prod. Rhode Island School of Design, 2019, USA/ China, 4'20''

14.  DONT KNOW WHAT, dir. & prod. Thomas Renoldner, 2019, Austria, 8'

 

 


 

PANORAMA

16 films from Brazil, China, Croatia, France, Germany, Ireland, Italy,

Poland, Russia, Slovenia, Switzerland, UK, Ukraine

 

Screening in Maribor: 03. 10. 2019 (Thursday); Screening in Lodz tba

 

1.     Flower and The Girl, dir. Robin Heap, prod. Breakneck Films (Jo Lewis), 2019, UK, 9'19''

2.     Corkscrewed, dir. & prod. Massimo Ottoni, 2019, Italy, 3'51''

3.     Five/ Fuenf, dir. Peter Kaboth, prod. Pan Kaboth (Fabian Driehorst), 2019, Germany, 6'55''

4.     Chess/ ШАХМАТЫ/ SHAKHMATY, dir. Alexey Pochivalov, prod. Soyuzmultfilm film studio (Alexandra Sholudko), 2019, Russia, 6'

5.     Do Not Touch!, dir. Pavel Endrle, prod. The Ladislav Sutnar´s Faculty of Design and Art (LSFDA) of the University of West Bohemia (Jan Prihoda), 2017, Czech Republic, 0'50''

6.     J Swordsman/ 义胆鸡侠, dir. Zhijing Wu, prod. Studio Fantastic Sky & Donghai Children's Stop-motion Animation Studio (Su Donghai), 2019, China, 11'

7.     Misplaced Memories/ Zagubljena sjećanja, dir. Ivana Radić, prod. Zagreb film (Vinko Brešan) and Academy of Fine Arts in Zagreb (Aleksandar Battista Ilić), 2019, Croatia, 6'15''

8.     Dorothy, dir. & prod. Ann Upton, 2019, Ireland, 3'22''

9.     ZAGREB FILM FESTIVAL 2018 - opening sequence/ Zagreb film festival 2018 Špica, dir. Luka Vucić, prod. Studio Vucić, Šesnić & Turković, 2018, Croatia, 1'3''

10.  Sincerely, Now Air, dir. & prod. Theresa Grysczok, 2019, Germany, 5'45''

11.  Contemporary Trash, dir. & prod. Milo Bonnard, 2019, UK/ France, 1'3''

12.  Cat and Mouse, dir. students collective, prod. Univerza v Novi Gorici Akademija umetnosti (Boštjan Potokar), 2019, Slovenia, 2'33''

13.  Her Cookie, dir. Geena Gasser, prod. HSLU - Lucerne School of Applied Arts and Sciences, Animation Departement (Jürgen Haas), 2018, Switzerland, 2'56''

14.  This Is Just Space/ Это просто космос/ Eto prosto kosmos, dir. & prod. Svitlana Magda, 2019, Ukraine, 5'17''

15.  Bath, dir. Alicja Kucharska, Magda Wojciechowska, prod. Workshops Anima in Dresden, Fundacja "Filmowiec", 2019, Poland/ Germany, 1'6''

16.  Guaxuma, dir. Nara Normande, prod. Les Valseurs (Damien Megherbi & Justin Pechberty), Vilarejo Films (Livia de Melo), 2018, Brazil/ France, 14'16''

 

9. mednarodni filmski festival StopTrik, jesen 2019: Svoboda sličic, ali Feminizem in stop animacija

Lina Dvoršak

Mednarodni filmski festival StopTrik, festival stop animacije, se v duhu feministične refleksije pripravlja na 9. edicijo v Mariboru (Slovenija, 3. – 6. oktober) in Lodzu (Poljska, 8. – 10. november). Medtem ko je poziv za prijavo del, ki nagovarja avtorice_je in producente_ke stop animacij in eksperimentalnih kratkih filmov, posnetih med 2017 in 2019, odprt do 7. avgusta (https://www.stoptrik.com/entry-form), organizatorji že pripravljamo program in priložnosti za medkulturna srečanja, ki bodo obiskovalkam_cem festivala nudila veliko priložnosti za razpravo o problemih in obetih feministične agende pri ustvarjanju animiranih filmov.

 

V tekmovalnem programu festivala StopTrik 2019 bo prikazano najboljše, v smislu estetike, tehnike ter presenetljivih intelektualnih preobratov, v sodobni mednarodni produkciji stop animacije. Kot vsako leto bomo obiskovalke_ce festivala ter študente_ke Maribora in Lodza povabili, da postanejo člani_ce žirije tekmovalnega programa festivala. Posebne retrospektive so zasnovane kot vizualna vrtoglavica feminističnega animiranega filma, ki jih kurirajo izjemne filmske strokovnjakinje in režiserke, kot so Franziska Brückner (Univerza za uporabne znanosti St. Pölten, Avstrija), Paola Bristot (Akademija za likovno umetnost, Benetke, Italija) in Katarzyna Kijek (režiserka stop animacij, Poljska). Brückner sledi eksperimentalnim pristopom, Bristot se poigrava s konceptom „popolnosti”, Kijek pa predstavlja animirane glasbene video posnetke, ki glasno in domiselno izražajo feministične težnje.

 

Partnerski festivali imajo v našem programu vedno edinstveno mesto. Letošnje_i gosti_je - Tricky Women/ Tricky Realities Festival (Dunaj, Avstrija), O!PLA (Festival Poljse animacije) in Animafest Zagreb (Hrvaška) – na mariborske srednje šole prinašajo zmagovalke_ce, nagrajenke_ce in posamične selekcije odličnih del v želji, da o umetnosti animacije spregovorimo neposredno z mladimi. Naša moška zaveznika, umetniška direktorja Maciej Misztal (Lublin Film Festival, Poljska) in Pedro Rivero (Animakom Bilbao, Španija), bosta velik obseg predstavljenih feminističnih izrazov dopolnila z igranimi in eksperimentalnimi kratkimi filmi ter stripi. Predavanja, razprave in posebni dogodki nam bodo nudili prostor za debato o naših pričakovanjih glede kombiniranja umetnosti animacije in novega vala feminizma, ki se pojavlja v različnih družbah. Tisti, ki jih prvenstveno zanima predvsem specifičnost stop animacije, bodo na vsakodnevnih Q & A pogovorih imeli priložnost srečati filmske režiserke_je. Tradicionalna StopTrikova poslastica, „Trik show” razprava  o tehničnih vidikih stop animacije, bo dopolnjena z vpogledom v povezavo med VR in stop animacijo ter kratkim intenzivnim tečajem skladanja glasbe za animirani film. Najmlajši publiki je namenjen navdušujoč uvod v stop animacijo – številni filmi, predvajani v Lutkovnem gledališču Maribor, kot tudi posebno presenečenje, ki jim bo omogočilo srečanje s kitajsko tradicijo senčnega gledališča iz sečuanske regije. Medtem ko bo pri razkrivanju imen in prispevkov izvrstnih filmskih ustvarjalk_cev, govork_cev in predavateljic_ev potrebno imeti še malo potrpljenja, že lahko razmislite o udeležbi na praktični delavnici stop animacije, ki jo bo vodil srbski duo, Ana Nedeljković in Nikola Majdak ml., avtorja priznanih filmov Rabbitland in Untravel. Seveda pa lahko pričakujete tudi obilo drugih posebnih dogodkov, kot so koncerti, razstave, vodeni ogledi, zabave itd.!

 

Če se sprašujete, zakaj festival stop animacije opozarja na vprašanje prisotnosti feminizma v mikavnem svetu lutk, gline, manipuliranih predmetov in fotografij ali v minljivih svetovih, ki jih preoblikuje vsak premik zrna soli, peska, kave in drugih materialov, naj vam povemo, da je naš cilj jasen in preprost. Presežimo napihnjene mehurčke družbenih omrežij in skupaj razmislimo o pomenu sodobnega feminizma v odnosu do medija, ki nas zanima. Osredotočimo se na težave, ki so za vse umetnice_ke, ki delujejo izven prevladujočih načinov produkcije, relevantne tukaj in zdaj. Zato spodbujamo razmislek o odnosih med feminizmom in animacijo znotraj dveh okvirov: estetskega („Feminizem je futurizem”) in družbenega („Kontekst je pomemben”).

 

Sodobni kratki filmi, posneti v tehniki stop animacije, so po svoji naravi v nasprotju s prevladujočimi trendi. Tržno usmerjena TV in komercialna produkcija se redko zmeni za tokove, ki se pojavljajo na festivalih animiranega filma. Umetniška scena osvobaja ustvarjalne posameznice_ke, ki zasledujejo svoje edinstvene potrebe in vizije. Feministične_i filmske_i ustvarjalke_ci, ne glede na njihov spol, pa počnejo nekaj več: povzročajo motnje v načinih umetniške produkcije, ki jih strokovnjaki slavijo kot kanon. Pri tehnikah, konceptih montiranja in splošnih navadah percepcije feministične_i animatorke_ji posebno pozornost posvečajo avantgardni kinematografski dediščini, ki že desetletja nenehno pretresa in preobrača prevladujoče standarde „popolnega filma”. Feministični pristop v filmski umetnosti predvideva prihodnje inovacije, hkrati pa raziskuje pretekle eksperimentalne tradicije. Razmislek o futurizmu nam lahko služi kot inspirativni kontekst. Falocentrične in moškocentrične prevladujoče tendence italijanskega futurizma so sijajno razkrile umetnice, povezane z različnimi oblikami in koncepti modernizma. Vendar tudi sodobni poznavalci likovne umetnosti in kinematografije niso v celoti priznali vpliva številnih drznih žensk in transpolnih oseb v slikarstvu, kiparstvu in literaturi. Zgodovina animiranega filma, predstavljena kot niz tehnološkega razvoja in sprememb znotraj nacionalnih studijskih sistemov, se ne zdi nič drugačna. Vendar lahko sodobne feministične publike in filmske_i umetnice_ki za lastno umetniško in intelektualno dobrobit revidirajo ta prevladujoč pogled na specifične avantgardne trende (kot je futurizem) in kanon filmske zgodovine. Ob primerih kuriranih filmskih programov bomo skupaj razmišljale_i o sredstvih in načinih povrnitve ključih pojmov modernizacije in tehnologije, iskale_i nove vire za vitalno vnemo za transformacijo teles, miselnosti in okolij. Nova feministična gibanja po vsem svetu širijo zadnji poziv k uporu proti avtoritarnim državnim aparatom, ki sprejemajo in/ali spodbujajo regresivne populiste, ki omalovažujejo človekove pravice, nenormativne spole in spolne skupine, etnične manjšine in pravice vseh tistih, ki cenijo državljanstvo in naravno okolje bolj kot nacionalno ali versko pripadnost. V tem pogledu nova feministična gibanja postajajo avantgarda sodobnih družb. Preverimo skupaj, če animatorke_ji, ki delujejo izven prevladujoče filmske produkcije, slišijo ta klic in svojemu občinstvu omogočajo, da nanj odgovori.

 

Nobeno delovno okolje ni brez steklenega stropa, razlik v plačilu, kratenja pravic na podlagi spola in spolne raznolikosti (če naštejemo le nekaj glavnih težav, povezanih z delom, proti katerim se bori feminizem), a izjemno težko je reagirati in boriti se proti diskriminaciji, če si umetnik_ca, ki dela po naročilu, s kratkoročno pogodbo. Postaviti se zase in svoje pravice je lahko zelo težko tudi za nekoga, ki je pravkar zaključil umetniško akademijo, kjer učijo, kako biti umetnik_ca, ne pa tudi o pravicah umetnic_kov, ki delujejo v kapitalističnem načinu produkcije in distribucije. Medtem ko na različnih forumih, organiziranih v ZDA, Franciji in Združenem kraljestvu, poteka veliko navdihujočih razprav, filmski ustvarjalci iz Srednje in Vzhodne Evrope še ne predstavljajo enotne fronte. Morda zato, ker v regiji ni bilo veliko refleksije o kulturnih in ekonomskih specifikah, ki oblikujejo položaj animatorke_ja. Sistem Evropske unije za podporo filmske ustvarjalnosti ponuja veliko priložnosti, vendar za večino umetnikov-delavcev realnost predstavlja majhen, neodvisni filmski studio, daleč od potencialnih priložnosti, ki so pisane na kožo koprodukcijskim omrežjem javnih, finančnih in medijskih ustanov. Delovni ekosistem animatork_jev je krhek, a njegova pokrajina postaja vedno bolj ženska, saj vsako leto v regiji opažamo, da se vedno več žensk vpisuje v poklicne šole, kjer diplomirajo, debitirajo in si utirajo svojo pot naprej. Medtem ko so trendi, ki jih zagovarjajo ženske organizacije iz zahodni držav navdihujoči, kritične analize dela in kulturno-produkcijskih struktur Hollywooda pa odpirajo oči, se nam vendarle zdi smiselno poiskati jezik in rešitve, ki se nanašajo neposredno na naše vsakodnevne izkušnje. Feministična perspektiva ustvarjanja animiranih filmov močno presega vprašanja osebnega sloga ali splošnih estetskih meril. Feminizem je vsakodnevna praksa pristopanja k družbenim in političnim problemom na način močne skupne afirmacije človekovih pravic, osebnih svoboščin in spoštovanja do katerekoli marginalizirane skupine, področja, ki so bila v zadnjem času na novo definirana še posebej v Srednji in Vzhodni Evropi. Refleksija ustvarjanja filmov v tehniki stop animacije, ki ga določa sposobnost preoblikovanja in premikanja predhodno stabilnih stvari s pomočjo animacije sličice za sličico, se zdi popolno področje za tovrstno vajo. Poleg raziskovanja zgodovinskih dosežkov in sodobnih trendov bomo morda odkrili tudi nove načine, ki lahko osvobodijo osebno izražanje in kolektivno opolnomočenje. Morda smo se le znašli v posnetku mainstream produkcije statusa quo, udarca proti človekovim pravicam in populističnih strahov, in lahko festival uporabite kot izhod iz tovrstne resničnosti.

Kontakt:

www.stoptrik.com

www.facebook.com/StopTrikFestival

www.instagram.com/stoptrik

 

V angleškem in poljskem jeziku:

Olga Bobrowska, direktorica festivala, stoptrikfestival@gmail.com, 0048 536 256 157

Michał Bobrowski, programski direktor, mch.bobrowski@gmail.com

 

V angleškem in slovenskem jeziku:

Urška Breznik, izvršna producentka, infopeka@infopeka.org, 00386 2 300 68 50

StopTrik bosa v parku

Lina Dvoršak

Za koliko petkovih večerov lahko rečete, da greste na projekcije stop animacij v park? Za tega lahko! Vabimo vas, da se nam dne, 23. 8. 2019, ob 20.30 pridružite v mestnem parku pri paviljonu.

V neposredni bližini krošenj mogočnih dreves ob paviljonu, vam postrežemo s skrbno izbranimi animacijami, kot nalašč za 75 minut pozno-poletnega večera na prostem. Ogledale_i si bomo filme tekmovalnega programa, panorame in borderlands sekcije zadnjih dveh edicij festivala StopTrik. Animacije so v tujih jezikih s slovenskimi podnapisi.

Dogodek je del programa preddogodkov StopTrik festivala, prvega in največjega festivala stop animacije v Evropi. Združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovnih umetnic_kov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljici kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Mars in Narodnim domom Maribor.  V primeru slabega vremena projekcije odpadejo.

image14-300x225.jpeg


Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Natečaj za oblikovanje vizualne podobe Mednarodnega filmskega festivala StopTrik 2019

Lina Dvoršak

stoptrik_slo.jpg

Mednarodni filmski festival StopTrik, najstarejši evropski festival posvečen stop animaciji, vabi grafične oblikovalke_ce  in druge vizualne umetnice_ke, k oblikovanju vizualne podobe 9. edicije StopTrik Festivala, ki ga bomo otvorile_i v začetku oktobra 2019 v Mariboru.

Letošnja edicija bo raziskovala polje stop animiranega filma na presečišču razreda, spola, rase in etnične pripadnosti pod osrednjo temo “Feminizem je prihodnost”. Vabimo vas, da nam pošljete svoje tematske predloge za podobo do 5. maja 2019 na brina.stoptrik@gmail.com. Iščemo predloge, ki bodo najbolje predstavili interpretacijo teme in bodo izkazovali izstopajoč slog.

Avtorju_ci sprejetega predloga ponujamo honorar v višini 400 eur (bruto 2 znesek), prisotnost na festivalu (kritje potnih stroškov, prenočišča in dnevnega obroka), predstavitev v medijih ter na socialnih omrežjih in samostojno razstavo na fasadi Galerija K18 v Mariboru v letu 2020.


Pogoji sodelovanja

Prijava mora vsebovati:

- predlog za festivalski plakat (dimenzije A3 in B1, motiv je lahko isti, barvni tisk) s tekstom “9. mednarodni filmski festival StopTrik, 3. - 6. 10. 2019, Maribor”

- kratko vsebinsko utemeljitev predloga

Vizualna podoba StopTrika 2019 se bo pojavljala na različnih tiskovinah, vizualih in promocijskih materialih, zato je pomembno, da je aplikativna. Naj bo zastavljena tako, da se bo iz grafičnih elementov, ki jo tvorijo, naknadno lahko izdelalo tudi festivalski trailer v tehniki stop animacije.

Od avtorice_ja zmagovalne rešitve se pričakuje, da po izboru izpopolni poslan predlog plakata ter do 1. septembra 2019 izdela tudi naslednje:

- motiv za festivalsko vrečko, nahrbtnik ali majico (enobarvni ali dvobarvni sitotisk)

- spletne bannerje (za Facebook in spletno stran)

- banner za pročelje glavnega prizorišča (barvni tisk)

- diplomo za nagrajence festivala (barvni tisk)

Poslani predlogi morajo biti avtorsko delo, ki pred tem še ni bilo objavljeno ali razstavljeno.

Žirija bo upoštevala samo predloge, ki bodo poslani do 5. maja 2019, na e-naslov brina.stoptrik@gmail.com.

Avtor_ica zmagovalnega predloga se zavezuje, da bo v dogovorjenem roku in po svojih najboljših močeh izdelal vse predloge, ki jih naročnik potrebuje za izvedbo aktivnosti.


Avtor_ica zmagovalne rešitve prejme nagrado v višini 400 eur (bruto 2 znesek, ki bo izplačan preko izdanega računa, študentske napotnice ali pogodbe civilnega prava), ki zajema avtorski honorar za predlog vizualne podobe in njene aplikacije za potrebe spremljevalnih tiskovin, vizualov in promocijskih materialov.

Poslane predloge bo ocenjevala žirija: Olga Bobrowska (direktorica festivala StopTrik), Lucija Smodiš (producentka festivala StopTrik) in Sanja Čakarun (PR festivala Animateka). O rezultatih natečaja bomo prijavljene obvestili najkasneje do 17. maja 2019. Naročnik si pridržuje pravico, da ne izbere nobenega izmed predlogov.

StopTrik Festival vsako leto poteka v Mariboru in v manjši izvedbi v Lódžu na Poljskem. Za dodatne informacije o festivalu lahko obiščete našo spletno stran: https://www.stoptrik.com/ ali nam pišete na: brina.stoptrik@gmail.com.