Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

Utrinki 7. StopTrik mednarodnega filmskega festivala

News

Utrinki 7. StopTrik mednarodnega filmskega festivala

igor unuk


Novinarska konferenca festivala je bila v torek, 3. 10. 2017, v Infopeki, kjer so se lokalni mediji sestali z Olgo Bobrowsko (direktorica festivala), Michałom Bobrowskim (programski direktor) in Urško Breznik (izvršna producentka in direktorica Magdalenske mreže). Celoten program festivala lahko najdete na http://www.stoptrik.eu/program2017/ in v katalogih, ki so na voljo na vseh prizoriščih festivala (Salon uporabnih umetnosti, GT22, Wetrinsky). Organizatorji so na konferenci predstavili glavni značilnosti dogodka: zasnovo in vsebino. Med štirimi pestrimi dnevi, bo festival StopTrik predstavil najnovejše trende svetovne stop motion animacije, predstavil karakteristike neodvisne animacijske produkcije v državah Latinske Amerike, pozvalo gledalce, da razmislijo o zgodnji zgodovini filma, vse goste povabili, da sodelujejo v pogovorih, debatah, predstavitvah, koncertih in zabavah.

Vse skupaj bomo predstavili 125 filmov, med njimi 39 stop motion kratkih filmov (max. 30 min), ki tekmujejo v Internacionalnem Stop Motion tekmovanju (https://www.stoptrik.eu/tekmovanja/)in Borderlands tekmovanju (http://www.stoptrik.eu/borderlands/). Glavna nagrada bo podeljena s strani mariborskega občinstva, med tem, ko bodo posebne nagrade podeljene s strani študentske komisije (http://www.stoptrik.eu/student-jury-2016/). Največ zanimivih sodobnih stop motion kratkih filmov prihaja iz Evrope, južne in severne Amerike, Azije in Avstralije. Med festivalom boste spoznali skupine umetnikov in strokovnjakov iz Brazilije, Mehike, Kolumbije, ZDA, Nizozemske, Francije, Slovenije, Hrvaške, Poljske, Velike Britanije, Madžarske in Makedonije. Vsi so odločeni, da predstavijo svoja dela, delijo svoje navdušenje za umetniško animacijo in najdejo inspiracijo v festivalskem vzdušju Maribora.

Tema festivalskih posebnih dogodkov se osredotoča na samostojne animacijske produkcije iz držav Latinske Amerike. Festivalski program raziskuje najbolj priznane animirane kinematografije, kot na primer Mehika ali Brazilija. Vendar tudi poudarja dosežke animatorjev iz Čila, Peruja, Puerto Rica in ostalih držav. Dva programa sta pripravljena kot kuratorski poiskus. "Inside Perspective" je zbirka filmov, ki je izbran za mariborsko občinstvo, s strani Moebius Collective, skupine kulturnih aktivistov, ki se ukvarjajo s filmom in umetnostjo v Kolimbiji in promovirajo animacijo Latinske Amerike v tujini in na spletu (http://www.stoptrik.eu/latinretrospective)."Outer Perspective" pa je zbirka, ki je bila ustvarjena s strani festivalskih in programskih direktorjev, v procesu razprave z ustvarjalci filmov, kuratorji in prijatelji, ki prihajajo iz pokrajine, skupaj s Pedrom Giongom, Diegom Akelom, Elaine Godeeff, Savio Leitem in Jair Salvador Flores Alvarezom, komur smo izredno hvaležni. Jair Alvarez oz. Mr. Kopka je k programu doprinesel zbirko Mehiških polnočnih filmov (http://www.stoptrik.eu/mexican-midnight-movies), ki so namenjeni odraslim in so komični, in obenem morbidna posebnost latinskoameriške animirane kinematografije. Kot naključje je leto 2017 tudi posebna obletnica za Latinsko Ameriško animacijo. Obeležujejo natančno 100 let od prvega animiranega filma El Apostol, katerega ustvarjalec je Argentinec (Italijan po rodu), Quirino Cristiani. Sama animacija je politična satira in narejena pa je bila v slogu izrezane animacije. Film je danes na žalost izgubljen, občinstvo pa bo na samem festivalu imelo možnost videti posnetke Cristianijevega zgodnjega dela: skico La Liga (1919) in unikatni proces izdelave studia Federica Valle, kjer je Christiani ustvaril še eno politično satiro, Peludópolis (1931) (https://www.stoptrik.eu/otvoritev-2017/).

Razvoj kulturne dejavnosti in filmske izobrazbe, čez leto ostajata osrednji interes organizatorjev StopTrik festivala. Prav zato sam festival ponuja širok izbor dejavnosti, ki intelektualno in umetniško spodbujajo različne skupine obiskovalcev. "Workshot: Back Wall Echo", skupaj s Kolumbijsko eksperimentalno filmsko ustvarjalko Lauro Victorio Delgado (http://www.stoptrik.eu/workshot2017eng/), stremi k združevanju stop motion animacije z razmišljanjem o najzgodnejših oblikah vizualnega izražanja. "Festival Journalist Workshops" z Nancy Denney-Phelps (http://www.infopeka.org/web/?p=61725) prinaša idejo zanimivega filmskega poročanja, ki ohranja festivalski trenutek. Partnerji iz ŻubrOFFka IFF na Poljskem (http://www.zubroffka.pl/en/) in PAF Festivala na Češkem (http://www.pifpaf.cz/en/), bodo predstavili dogodivščine in težave, na katere so naleteli ob evropskih distributerjih umetniških kratkihfilmih in video umetnosti. Ivan Ivanovski (https://www.stoptrik.eu/ivan-ivanovski-slo/), Makedonec, bo predstavil svoj ironičen in nekoliko perverzen založniški projekt, "Illustrated Biblical Ethics", kot tudi svoj temačen lutkovni imaginarij. Predstavil bo filme, ki bodo za javnost, predvajani za občinstvo skozi celoten festival. Sčasoma bo Akademija za umetnost iz Nove Gorice (Slovenija), ki ponuja cenjen profesionalni dodiplomski in podiplomski študij v animacijskem ustvarjanju filmov, predstavila dosežke svojih študentov.

Festival StopTrik pa ne bi obstajal brez zabav in sprostitve. Stranski program vključuje NIMETU - Flight from the Cave,  elektronski nastop Andreja Hrvatina (https://www.stoptrik.eu/andrej-hrvatin/), QUINTET PIAZZOLLEKY – koncert, ki bo gledalce fasciniral z seksualnostjo, erotiko, brutalnostjo in žalostjo tanga, tango nastopom mariborske plesalke Tjaše Bobek in Iztoka Maroha, na koncu pa še zabava z Demonios Latinos (Poljska) – avdiovizualni nastop, ki bo Maribor presenetil s svojimi elektro, dub, raga, cumbia, pop in ska ritmi, odvil pa se bo v nedeljo, na poslovilni zabavi festivala.

Za več informacij nas všečkajte na naši Facebook strani (https://www.facebook.com/StopTrikFestival/) in nas obiščite na festivalu.