Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

Animacije 2019

BlackBox: ELLAS MUEVEN – PREMIKA SE

Kaja Fiedler

Kurator: Pedro Rivero


Program bo predstavljen v “black box loop” formatu. Med ogledom filmske selekcije v GT22 ne spreglejte spremljajoče razstave ilustracij in odlomkov iz stripov španskih avtoric Ane Penyas ("Hit with Tits"; "Que coño hago yo aquí"; "Mi barrio") in Ane Galvañ (odlomki iz "Pulse Enter para continuar").


Druge stene, ki bi jih lahko zadržala, ne bo. Kamera, nekaj materialov, naj bodo to lutke, risbe ali izrezane oblike, in vse je v njihovih rokah. Svoj glas imajo, jezik jih ne definira. Želijo se gibati v družbah, ki so jih vedno hotele ohraniti nepremične, z razmišljanjem ujetnic in tesno zvezanimi rokami. Dovolj je bilo vezi, zdaj se premikajo.


rNiC3clO.jpeg

O kuratorju

Pedro Rivero (Bilbao, 1969) je producent, režiser in scenarist animiranih filmov Psiconautas, Los Niños Olvidados (Goya Award 2017 in nominacija za EFA Awards), La Crisis Carnívora (2007) in animiranega kratkega filma Birdboy (Goya Award 2012). Je tudi scenarist več animiranih TV serij in animiranega filma Goomer (Goya Award 1999). Rivero je umetniški vodja festivala ANIMAKOM FEST – Bilbao International Animation Community Festival in član žirije več filmskih festivalov, vključno z Anibar (Peja, Kosovo), Animasivo (Mehika), Animated Dreams (Talin, Estonija), Animatou (Ženeva, Švica), Fredrikstad (Norveška), KDIAF (Tajpej, Tajvan) in Stuttgart (Nemčija). Na več šolah in akademijah v Baskiji poučuje scenaristiko in pripovedništvo. Od 2002 do 2008 je bil predsednik stanovskega združenja baskovskih scenaristov. Je tudi avtor gledaliških iger in stripov.


BlackBox projekcije

01. To let the body grow / Dejarse crecer el cuerpo / Pustiti telesu, da raste
Andrea Gudiño (Agua de Papel)
2018, MEX, 4'30''

Animirana pričevanja ljudi z različnimi spolnimi identitetami, ki izražajo njihove življenjske izkušnje in iz več glasov tvorijo enega.

Asistentka: Galilea Gutierrez
Oblikovanje zvoka, glasba: Leonidas Ghione
Pričevanja: Geraldine Gullien, Cuitahuac Mendoza, Iktan Andrea Cortes, Michelle, Angelica M. Orozco, Jesus Alexandre

w0BHq9pg.jpeg

Andrea Gudiño
Neodvisna animatorka in fotografinja, ki je animacijo študirala na Univerzi za avdiovizualne medije (CAAV) v Guadalajari. Njeno delo temelji na eksperimentaciji z mešanimi tehnikami animacije, kot so stop animacija, cut-out in rotoskopija. Uporaba materialov, kot so papir, barva in plastelin njenemu delu dajejo mojstrsko estetiko. Njen diplomski film To let the body grow / Pustiti telesu, da raste je bil prikazan na vseh pomembnih festivalih v Mehiki. Na festivalu CutOutFest X (Qro) je prejela nagrado za najboljši mehiški študentski kratki film, na filmskem festival Animasivo pa posebno omembo žirije. Film je bil prikazan tudi na mednarodnih festivalih v državah, kot so Madžarska, Španija, Argentina, Kolumbija in Koreja.


02. On Everyone's Lips / En boca de todas / Na ustnicah vseh
RAMA Red Argentina Mujeres de la Animación
2018, ARG, 4'28''

Eksperimentalno kolektivno kratko animirano delo z odlično strukturo. Pripoveduje nežno in gladko, a hkrati v poetičnem razpoloženju zahteva enakost spolov in konec nasilja nad ženskami. Različne podobe izražajo ideje 25 žensk o tem, kaj je pomembno in kako izraziti občutke in cilje.

Tehnika: risanje, slikanje, digitalna 2D animacija, stop animacija, piksilacija, cut-out
Filmske ustvarjalke v vrstnem redu: Ana Inés Flores// Milena Lois// Rocìo Dalmau// Gabriela Fernandez// Daniela Fiore// Irene Blei// Ileana Gomez Gavinoser// Miriana Bazan// María Belén Tagliabue// Agostina Ravazzola// Carla Gratti// Paola Bellato// Isabel Estruch// Sofia Ugarte// Laura Norma Martínez// Berenice Gáldiz Carlstein// Isabel Macias// Marina Lisasuain// Angeles Sena// Gabriela Clar// Raquel de Simone// Ana Martín
Montaža in post produkcija: Ana Martin, Lucila Mendoza
Animirana špica: Lucila Mendoza
Oblikovanje logotipov in predlog: Csinos aka Juliana Gal
Zvok in izvirna glasba: Victoria Sahores Ripoll
Besedila: Irene Blei
Produkcija: Romina Savary (RAMA - Red Argentina Mujeres de la Animación)
Distribucija in prodaja: Gisela Chicolino (Filmstofestivals)
www.filmstofestivals.com

maxresdwddefault.jpg

RAMA, Red Argentina de Mujeres Animadoras, je kolektiv žensk, povezanih z animacijo, ki se skupnostnega projektnega dela lotevajo brez notranjih hierarhij. Gre za raznoliko vključujočo skupino, ki podpira sestrstvo in ideale medsebojne pomoči. Gre za prvo produkcije tega nedavno nastalega kolektiva, ki združuje ženske iz različnih argentinskih mest, pa tudi tiste od drugod, ki živijo ali so živele v Argentini.


03. Movements in the Basement / Movimientos en el sótano / Premiki v kleti
Cecilia Traslaviña
2017, COL, 8'

tXhGRsOz.png

Po navdihu pesmi "Estancía y doméstica" avtorice Mariele Malhue Moreno. Ženske roke so v nenehnem gibanju, čistijo, šivajo, drhtijo. Velika pest potrka po oknu. Na neki točki bo tiho in jasno.

tgCRd_CQ.jpeg

Cecilia Traslaviña González
Dela na Oddelku za vizualne umetnosti Univerze Javeriana, kjer poučuje animacijo. Bila je članica žirije na festivalih kratkih filmov v Kolumbiji in tujini. Predavala je kolumbijsko animacijo na različnih nacionalnih in mednarodnih prireditvah. Njena dela so bila izbrana na več filmskih festivalih v Nemčiji, na Poljskem, v Braziliji, Italiji, Avstriji, Kanadi, Mehiki in na Švedskem. Je članica kolektiva Moebius.
www.animamob.com


04. Margarita La Del Río
Pilar García Fernándezsesma
2019, USA, 4'39''

Trenutki v življenju ženske iz Hondurasa, ki se je preselila v ZDA, da bi lahko podpirala družino doma.

Tehnika: cut-out
Pričevanje: Margarita
Kitara: Strangereight

Pilar García Fernándezsesma
Njeno filmsko delo se osredotoča na empatijo in individualizirane zgodbe. Pri delu uporablja različne medije – od tradicionalnih metod to računalniških tehnik, njeni koncepti pa segajo od pripovedi, ki slonijo na likih do bolj komičnih tem. Njena poetična in metaforična dela se lotevajo težjih tem. Pri delu se, tako ali drugače, vedno osredotoča na to, da pri gledalki_cu vzbudi občutke, jih omogoči, da se povežejo z liki na ekranu, naj bodo ti resnični ali izmišljeni. Manjši del njenega filmskega dela se loteva tem, ki so pogosto vidne tudi v njenih ilustracijah. Tovrstno delo se ukvarja z vprašanji spomina, ženstvenosti in latinskoameriške kulture, simbolične in sanjske karakteristike pa ta dela ločujejo od njenih drugih del.


05. White Line / Síndrome de línea blanca / Bela črta
Lourdes Villagómez (Los Animantes, IMCINE)
2003/6, MEX, 8'18''

Imaginarna biografije deklice, ki umre v prometni nesreči, potem pa se prebudi, kot princesa v pravljici in išče svoj srečen konec. ''Bela črta'' je v Mehiki splošni izraz za električne gospodinjske aparate. Prvotno posneto na 35 mm film.


Screen Shot 2019-09-10 at 17.12.15.png

Tehnika: animacija predmetov in cut-out stop animacija na scenah dejanske velikosti, risanje
Režija in oblikovanje: Lourdes Villagomez
Produkcija: Lourdes Villagomez, Elizabeth Hernandez
Kinematografija: Antonio Pardo, Jamie Caliri, Pablo Mercado
Umetniški vodji: Jay Aroesty, Cecilia Lagos
Animacija: Lourdes Villagomez, Luis Tellez, Felipe Morales, Geraldo Quijano
Glasba: Gabriela Ortiz, Rafael Herrera
Zvok: Talia Ruiz
Montaža: Alberto Rodriguez
Post digital: Gabo Kerelgand
https://vimeo.com/losanimantes

Lourdes Villagomez
Mehiška umetnica, ki je na Universidad Iberoamericana v Mexico Cityu diplomirala iz grafičnega oblikovanja in umetnost. Izobraževanje je nadaljevala s študijem fotografije in umetnosti na CATS College v Cambridgeu, pred kratkim pa je magistrirala iz vizualne umetnosti na Academia Riaci v Firencah. Glavna tehnika, ki jo uporablja, je akril, v svojih delih pa se loteva različnih tem, med drugim portrete in bogato kulturo domače Mehike.
https://lourdesvillagomez.com


Razstava stripov

Ana Penyas
Rojena je bila leta 1987 v španski Valenciji. Diplomirala je iz industrijskega oblikovanja in likovne umetnosti na Politehnični univerzi v Valenciji. Sodelovala je na umetniški rezidenci v De Licerias (Porto, 2015); prejela posebno omembo na "Ibero-America Ilustra 2015" in osvojila "VII Ibero-American Illustrate Catalog" leta 2016. Leta 2017 je prejela mednarodno nagrado za grafični roman "Fnac-Salamandra", s pomočjo katere je objavila svoj prvi grafični roman "Vsi smo dobri". Leta 2018 je bila na sejmu stripov v Barceloni nagrajena kot izjemna mlada nacionalna avtorica ter z nacionalno nagrado za strip.

http://www.anapenyas.es/


Ana Galvañ
Ilustratorka in ustvarjalka stripov iz Murcie, mesta na jugu Španije. Po študiju na Fakulteti za likovno umetnost v Valenciji se je preselila v Madrid, kjer je delala kot umetniška vodja. Kasneje je zapustila oglaševanje, da bi lahko ves svoj čas posvetila stripom in ilustraciji. Njena dela so bila objavljena v publikacijah, ki so jih koordinirali Fantagraphics, Nobrow, Ultrarradio, Vertigo DC, Off Life, Autsáider, Apa-Apa in Fosfatina. Pred kratkim je objavila "Pulse enter para continuar", kompilacijo petih zgodb, ki prehajajo med znanstveno fantastiko in fantazijo, ki jo je objavila Apa Apa cómics.

https://anagalvan.com

Ana Galvan photo.jpg