Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

Animacije 2019

Junakinjino potovanje

Kaja Fiedler

Kuratorka: Franziska Bruckner


V naratologiji se izraz junakovo potovanje nanaša na skupno predlogo zgodb. Vedno je povezano z junakom, ki je poklican v pustolovščino, premaguje ovire in – po precejšnji krizi – slavi zmago, ki ga spremeni ali preoblikuje. Kaj pa je z vsemi junakinjami? Z glavnimi ženskimi liki, katerih pogum občudujemo ali ki dosežejo nekaj velikega? V programu Junakinjino potovanje si bomo ogledali nekatere od teh likov: ženske in dekleta, ki se poskušajo prebiti iz običajnih ali omejujočih okoliščin, ki se soočajo z ovirami – včasih uspejo, včasih ne, a ne nikoli ne obupajo.


O kuratorki

Franziska Bruckner je raziskovalka medijev in vodja raziskovalne skupine Media Creation na Univerzi uporabnih znanosti St. Poelten, kuratorka in organizatorica mednarodne serije simpozijev   Animafest Scanner, so-koordinatorka delovne skupine za animacijo Nemškega društva za medijske študije in članica izvršnega odbora ASIFA Austria. Na dunajski Univerzi za uporabno umetnost je študirala slikarstvo, ter gledališče, film in medijske študije na Univerzi na Dunaju, kjer je od 2009 do 2013 delala kot univerzitetna asistentka, doktorirala pa leta 2017. Predavala je na dunajski univerzi, na Univerzi Eberhard Karls v Tübingenu ter na Univerzi uporabnih znanosti v Zgornji Avstriji, med drugim v kampusu Hagenberg. Njeno raziskovalno delo se osredotoča na zgodovino animacije v nemško govorečih državah, hibride animiranih in igranih filmov, animacijo v virtualnih in obogatenih okoljih ter povezavo med umetnostjo in filmom.


01. Chaste Susanne / Die Keusche Susanne / Krepostna Susanne
Catrina David, Fabian Anger, Hannes Müller, Julia Ritter (University of Vienna)
2016, AUT, 2'11''

Krepostno in vestno SUSANNE spravlja predrznost in nadlegovanje moških ob živce, zaradi česar izbruhne in uniči vse okrog sebe.

XTaewzEk.png

 

Scenarij, režija in animacija: Catrina David, Fabian Anger, Hannes Müller, Julia Ritter
Tehnika: animacija razsutih materialov  

Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: ne


02. Thumbelina / Palčica
Lotte Reiniger (Primrose Productions)
1954, UK, 10'

Iz rože se rodi majhna deklica. Krastača in krt jo želita omožiti, a se ji uspe rešiti – prvič ji pomagajo ribe, drugič pa lastovka. Potem sreča vile, ki jo sprejmejo medse in jih podarijo krila.

H1bhXhug.jpeg

Režija in animacija: Lotte Reiniger
Producenti: Carl Koch, Vivian Milroy, Louis Hagen
Glasba: Freddie Phillips 

Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: da


03. Interview / Intervju
Caroline Leaf & Veronika Soul (National Film Board of Canada)
1979, CAN, 13'

Film je delo dveh ustvarjalk, ki svoje dojemanje druga druge izražata s pomočjo svojih animacijskih tehnik. Kombinacije podob in besed tvorijo presenetljive zveze.

Screen Shot 2019-09-10 at 16.35.22.png

Producent: David Verrall
Izvršni producent: Derek Lamb
Kamera: Jacques Avoine, Richard Moras, Robert Humble
Urejanje zvoka: Jackie Newell
Ponovno snemanje: Hans Peter Strobl
Glasba: Richard Baskin 

Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: da


04. Ballhead / Kugelkopf / Pleško
Mara Mattuschka
1985, AUT, 6'

 Roke odločno trgajo koščke papirja s starinske tiskovine, medtem ko njihov lastnik ostaja neviden. Potem – Mimi Minus in britvica. Incident je še vedno šokanten. (Stephan Settele)

Distribucija: SIXPACK


05. Raumfahrt / Space Travel / Potovanje po prostoru
Renate Kordon
1989, AUT, 4'52''

Renate Kordon s telesom obkroža svoj življenjski prostor, vzdolž sten, ob robovih tal. S snemanjem (in zanj) se prostorski inventar beleži centimeter za centimetrom. (R.K.)


06. Trilogy of Leaving / Trilogija odhajanja
Anna Vasof
2016, AUT, 4'

Trije animirani eksperimenti raziskujejo, kako je želja po odhodu lahko hkrati metaforična in dejanska iluzija.

qXmslgGv.png

.


07. Absent / Odsotnost
Nikki Schuster
2015, AUT/GER/ESP/BOL/MEX/BiH/CRO, 6'33'' 

V zapuščenih stavbah se spet prebuja življenje: v prostoru zamežika svetloba, pozabljeni predmeti se zganejo, sobe oživijo. Popotovanje skozi labirint razkroja.

Tehnika: fotoserija / pikselacija / 2D računalnik
Animacija, 6:33 min, Stereo/5.1, HD/DCP
Režija/animacija/montaža/zvok: Nikki Schuster
Sintetizator: Ignatz Bee
Montaža zvoka: Sebastian Müller
Sponzor: Kulturland OÖ
Prodaja: sixpackfilm Vienna
© Nikki Schuster AT/DE/ES/BOL/MEX


08. Lucía
Critóbal León, Niles Atallah, Joaquin Cociña (Diluvio)
2007, Chile, 3'50''

Lucía se spominja poletja, ko se je zaljubila v Luisa. Pohištvo v spalnici je razmajano in uničeno, medtem pa se oglena Lucía pojavlja na stenah in ponovno izginja z njih.

Materiali: oglje, prst, cvetje, najdeni predmeti in lepenka
Glas Lucíe: Paula Florencia Navarrete
Pomoč pri oblikovanju scene: Natalia Geisse


09. Zepo
César Díaz Meléndez
2014, ESP, 3'

Surova in temačna fiktivna zgodba, ki jo je navdihnila španska državljanska vojna. Izdelano s tehniko animacije peska. 

cjioEArP.jpeg

Produkcija, animacija, scenarij, kinematografija, umetniški direktor, zvok, montaža: CÉSAR DÍAZ MELÉNDEZ


10. Woman's Work / Žensko delo
Chloé Kaufmann (Chloé Kaufmann, Kinobus Istanbul 2013)
2015, FRA, 5'15''

Mlada ženska med kratkim postankom v Istanbulu pripoveduje o svoji izkušnji dela kot samostojna novinarka v Siriji. Dogajanje se odvija poleti leta 2013, preden so o konfliktu poročali mediji.

Eksperimentalni film / doku-fikcija / animacija
Ohlapna priredba novinarskega članka Francesce BORRI
Igra: Nolwenn DASTE
Scenarij: Chloé KAUFMANN in Nolwenn DASTE


11. EXOMOON
Gudrun Krebitz
2015, AUT/ UK, 6' 

"Ker je že zelo dolgo sama in preprosto nima nikogar, bi lahko živela tudi na Luni."
EXOMOON je animirani film, izdelan z risanimi, posnetimi in prebarvanimi podobami. Prične se z nežno šepetanim notranjim monologom. Ženski glasovi parafrazirajo 'Jaz' ženske, ki v svoji osamljenosti nagovarja Mesec in govori s kipom Marije, mimo katerega gre vsako jutro. Prosi, da bi se nekaj zgodilo – nekaj groznega in krvavega, kar bi prebilo njeno nevznemirljivo realnost. Vendar pa, glede na ta film, kipa ni dobro prositi za uslugo. Namesto tega se gole noge s krvavo rdečimi nohti prebijajo skozi sneg in prenašajo občutek intenzivnega mraza.
EXOMOON govori o obstoju, o prisotnosti v trenutku, kar film prikazuje z nemotenim drsenjem skozi različne faze dneva in noči. Te faze se vizualno spreminjajo s potezami čopiča različnih barv. Temni ocean se pretvori v prizorišče zabave. Kreda in poteze čopiča podobo 'umijejo' naprej: ''Pusti, da ljudje lebdijo okoli tebe, ne pritiskaj'', pravi glas izza zaslona.

Screen Shot 2019-09-10 at 16.58.37.png

Avtorica: Gudrun Krebitz
Kategorija: animacija
Jezik izvirnika: angleščina
Distribucija: SIXPACK