Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

Animacije 2019

Feministično stanje duha. Možnost

Kaja Fiedler

Panelna razprava o feminističnih perspektivah na animacijski sceni Vzhodne in Srednje Evrope


We've talked about it in letters// And we've talked about it on the phone// But how you really feel about it// I don’t know…, so nekoč peli Le Tigre. Ampak, kaj pa vi mislite o umetniški animaciji? Res je, v zadnjih letih je bila to vroča tema. Različni festivali animiranega filma so se posebej osredotočili na filme ženskih ustvarjalk, vidnost se je povečala in to je neprecenljivo. Zdaj pa postavimo nadaljnja vprašanja, osredotočimo se na kontekst 'tukaj in zdaj'. Kakšno vlogo igrajo feministične prakse v umetniškem izražanju in vsakdanjem življenju animatork_jev, ki živijo v Srednji in Vzhodni Evropi? Kako izražati svojo individualno senzitivnost, medtem ko se po regiji širijo populistični desničarski protiudarci? Kakšen je pomen boja za varno in enakopravno delovno okolje, če je delo samo odvisno od še enega naročila, projekta, rezidence?...

 

V Mariboru bomo slišali tri različne perspektive govork, ki predstavljajo širok spekter angažiranosti znotraj scene umetniške animacije. Studijsko delo, eksperimentalne filmske prakse, kuratorstvo in akademska refleksija – vse to so pomembni dejavniki, ki določajo delovanje in sprejem sodobnega evropskega animiranega filma. Zato smo Antonijo Veljačić (Hrvaška), Rebecco Akoun (Avstrija) in AnnaIdo Orosz (Madžarska) povabili, da poskusijo mapirati feministično stanje duha znotraj scene. Pridružite se razpravi in z nami delite svoje izkušnje, dvome in razmišljanja.


Moderatorka:

Aleksandra Sokolović
Rojena leta 1986 v Beogradu. Diplomirala je na Fakulteti političnih znanosti, na Oddelku za novinarstvo in komuniciranje. Obiskovala je interdisciplinarni magistrski program jugovzhodnih evropskih študij. Kot radijska in televizijska novinarka je delala pri številnih medijih v Srbiji in Sloveniji. Je soorganizatorka Skuhna Talks v Ljubljani – razprav z relevantnimi gosti_jami o družbeno, politično in ekonomsko pomembnih temah. Nekdanja vodja projektov in komunikacij v agenciji za digitalni marketing ter v različnih civilnodružbenih organizacijah v Ljubljani in Beogradu. Trenutno dela na področju zagotavljanja kakovosti programske opreme.   

 

Govorke: 

Rebecca Akoun
Rojena je bila leta1985 v Franciji, kjer je končala šolanje na “Ecole Estienne Superieure des Arts Graphiques” v Parizu. Leta 2003 se je preselila v Izrael, kjer je študirala na Akademiji za umetnost in oblikovanje Bezalel in diplomirala leta 2011. Semester je preživela na izmenjavi na “Hochschule Luzern Design & Kunst” v Švici. Njeni filmi so bili prikazani na filmskih festivalih po vsem svetu in so namenjeni distribuciji. Trenutno živi v Avstriji in je pravkar zaključila nov kratki film "Shaul and Iwan".

AnnaIda Orosz
Rojena leta 1986 v Budimpešti. Na Univerzi Eötvös Loránd (ELTE) v Budimpešti je študirala filmsko teorijo in zgodovino filma. Trenutno je doktorska kandidatka Inštituta za umetnostno teorijo in medijske študije ELTE. V svoji disertaciji se osredotoča na madžarske animirane dokumentarne filme, posnete v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Na Univerzi za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy v Budimpešti predava zgodovino animacije; od leta 2012 dela tudi kot specialistka za animacijo Madžarskega nacionalnega filmskega arhiva. Od leta 2009 je v organizacijskem odboru Festivala animiranega filma Kecskemét. Je soustanoviteljica in kuratorka Svetovnega festivala prvih animacij Primanima na Madžarskem ter kuratorka festivala Animated Spirits European Animation Festival New York.

Antonija Veljačić
Neodvisna animatorka s sedežem na Hrvaškem. Na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu je študirala animacijo in nove medije. Od leta 2014 je delala pri različnih animacijskih projektih, večinoma s tehnikami 2D in lutkovne animacije. Vodi “Malo šolo animacije za otroke in odrasle” pri Zagreb filmu ter delavnice animacije po celotni Hrvaški. Kot animatorka, scenografka in oblikovalka lutk sodeluje z Zagreb filmom in drugimi hrvaškimi produkcijskimi studii, pa tudi neposredno z neodvisnimi vizualnimi umetniki.