Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Ob železnici 8
Maribor, Upravna enota Maribor, 2000
Slovenia

StopTrik International Film Festival is dedicated to stop motion techniques of hand-made, spatial animation as puppet film, claymation, object or photography manipulation, animation of loose materials (such as salt, sand etc), pixilation, traditional cut-out and many more. The list of sub-genres could be complemented with such exceptional techniques as animation of lights, fire, yarns, threads. Artists' imagination is limitless and so we can be neither orthodox nor strict while defining the term "stop motion". The ultimate goal of this unique annual gathering is to admire and celebrate artistry of hand-made, spatial animation together with all the other drifters of the surreal, absurd or merry highways who are ready to pursue frame by frame illusion.

Animacije 2019

Otvoritev festivala

Kaja Fiedler

71319809_3012980132110748_5754529897670246400_n.jpg

Letošnja edicija naslavlja tematike povezane s filmskimi ustvarjalkami in s pravicami žensk v kontekstu novih kulturnih, družbenih in političnih okoliščin. Osnovni programski izhodišči gradita na geslih "Feminizem je futurizem" in "Kontekst je pomemben". Prvo razkriva večplastne vidike ženskega ustvarjanja animiranih filmov, raziskuje težnje ženskega filmskega ustvarjanja in poudarja ženske umetnice, pomembne tako v zgodovini kot sodobnosti animiranega filma. Drugo se navezuje na geografsko raznolikost in raznorodnost trendov in stilistik, ki so se razvile v Srednji in Vzhodni Evropi ter Latinski Ameriki.

Direktorica festivala, Olga Bobrowska, bo v uvodnem nagovoru podrobneje predstavila osrednjo rdečo nit festivala in na kratko orisala letošnji program. Sledijo tri tematske projekcije: Pripoved o popku, Mačka je vedno ženska in Plemeniti žrebec.

Po uradni otvoritvi bo v predprostoru dvorane na ogled razstava Bodečih než, ki jih za najbolj seksistično izjavo vsako leto podeljuje kolektiv Rdeče zore.

Sledi prijateljska pogostitev, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Kooperativa Dame, mariborskim Maister Ginom in Turistična & ekološka kmetija Pri Baronu.

Za sproščen konec otvoritve bomo lovili ravnotežje v ritmih glasbe slovenskega dvojca balans.

Razstava Bodečih než

Kaja Fiedler

V času festivala bodo v preddverju dvorane Vetrinjskega dvora prvič v fizični obliki razstavljene seksistične izjave, ki se potegujejo za nečastni naziv Bodeča neža.


nagradabodecaneza_big.jpg

Bodečo nežo za seksistično izjavo leta podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Zlasti osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop) kultura, umetnost in mediji, imajo posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

Ker so seksistične izjave v javnem diskurzu vsakodnevne in največkrat ne doživijo refleksije, jih bodeča neža zbira, analizira in komentira ter izpostavlja javni kritiki.

Začetki bodeče neže segajo v januar 2013, ko je v kolektivu Rdeče zore nastala ideja o Sramotilnem stebru, na katerem so se zbirale in komentirale seksistične izjave. Isto leto so med 14. festivalom Rdeče zore feministične iniciative in posameznice Sramotilni steber nadgradile z bodečo nežo, ki je bila prvič podeljena na mednarodni dan žensk 8. marca 2013. Leta 2015 se je iniciativi pridružil spletni portal spol.si. Motiv za nagrado je ustvarila stripovska umetnica in ilustratorka Anna Ehrlemark.


Rdeče zore

So feministični in kvirovski kolektiv, ki organizira različna skupnostna druženja in akcije. Osrednji in najbolj odmeven je istoimenski mednarodni festival, ki je ime prevzel po iznajdljivemu otroku ulice, revni junakinji iz romana Rdeča Zora in njena tolpa pisatelja Kurta Kläberja. Pobudnice festivala so leta 2000 delovale na Metelkovi v okviru društev KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokel in v medtem že zamrlih Ženskem centru in Kasandri. Ker je bilo očitno, da ženske tudi na Metelkovi opravijo večino organizacijskega in ustvarjalnega, a obenem nevidnega dela, ki je pogoj za delovanje in živost tako velikega avtonomnega kulturnega centra, so se odločile, da na mednarodni dan žensk, 8. marec, organizirajo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk* na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju. Festival se večinoma odvija na območju AKC Metelkova mesto in Avtonomne tovarne Rog v Ljubljani, njegovemu prvotnemu zgoraj omenjenemu namenu ter načelu DIY (naredi sam_a), pa festival in kolektiv sledita še danes.

*V tekstu uporabljajo »ženske*« kot termin, ki vključuje tudi vse transpolne, interspolne in druge spolno nebinarne osebe."


Spol.si

Spletni portal spol.si je samostojen, neodvisen in nestrankarski medij, osredotočen na teme, ki so povezane s spolom. Ažurno in analitično se odziva na neenakosti spolov, pojave seksizma in reprodukcijo stereotipov na različnih družbenih poljih

 (v politiki, medijih, umetnosti, (pop) kulturi, znanosti itd.). Pri tem si prizadeva pokrivati različna vsebinska področja, od delitve dela v gospodinjstvu prek politične reprezentacije in segregacije na trgu dela do nasilja v zasebni sferi, izkoriščanja v prostituciji, seksizma v medijih, delovanja spolnih vlog itd. Posebno pozornost namenja tematiziranju, analiziranju in problematiziranju vednosti o moških in moškosti ter o ženskah in ženskosti ter drugih spolih. Vprašanja, povezana s spolom, obravnava v okviru aktualnih družbenih, političnih in ekonomskih razmer v Sloveniji in svetu ter v odnosu do starosti, rase, narodnosti, vere, socialnega statusa in spolne usmerjenosti, saj upošteva, da se viri neenakosti prepletajo in dopolnjujejo.


Izdajatelj

Portal spol.si izdaja Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa. Namen društva je aktivno promoviranje enakosti človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na spol in spolno usmerjenost, narodnost, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, družbeni položaj, izobrazbo ali katero drugo osebno okoliščino, s ciljem uveljavljanja enakosti in pluralnosti v družbi

Slovenski animirani film 2006–2017, Fokus: animatorke

Kaja Fiedler

Razstavišče Vetrinjski dvor, 1. 10. – 11. 10. 2019

71142990_3013095115432583_5250254969948340224_n.jpg

Slovenski animirani film, ki je bil v petdesetih letih prejšnjega stoletja deležen institucionalnih razvojnih smernic, danes doživlja preporod. Produkcija iz leta v leto raste in poleg vsebin za otroško občinstvo mednarodne festivalske uspehe doživljajo tudi animirani filmi za odrasle. Avtorice_ji, ki ustvarjajo umetnost animiranega filma, pišejo eno najsvetlejših in najbolj edinstvenih zgodb v zgodovini slovenske kinematografije.

 

Na zidovih, zaslonih in v prostoru Razstavišča Vetrinjski dvor se predstavlja 22 slovenskih avtorjev in avtoric. Ogledali si boste lahko pripravljalne skice in risbe, zgodborise, originalne lutke in dele scenografij za lutkovne in kolažne animirane filme ter digitalne printe za 2D in 3D računalniško animirane filme.


Špela Čadež, Boris Dolenc, Dušan Kastelic, Miha Knific, Anka Kočevar, Jaka Kramberger, Timon Leder, Urban Breznik Corbillon, Jernej Lunder, Darko Masnec, Grega Mastnak, Katarina Nikolov, Rok Predin, Nejc Saje, Kolja Saksida, Brane Solce, Koni Steinbacher, Janez Marinšek, Igor Šinkovec, Iztok Šuc, Leon Vidmar, Jernej Žmitek


Razstava je nastala v koprodukciji Društva slovenskega animiranega filma in Zavoda Celeia Celje ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije Republike Slovenije. Partnerja dogodka sta Pikto, biro za komuniciranje, in Mednarodni festival animiranega filma Animateka.

Muzika za dobar đir

Kaja Fiedler

Screen Shot 2019-09-23 at 17.28.12.png

Muzika za dobar đir je glasbeni izbor prijeten ušesom in bokom, zagotovo kar celemu telesu, po potrebi in s prefinjenim občutkom se prilagaja trenutkom, atmosferam, tudi plesiščem, improviziranim šankom in prijateljskim druženjem. Brez predalčkanja, brez smernic, brez invazije. Le ljubezen in radovednost ter poigravanje s »cross-faderji«. »Điranje« se je začelo leta 2013 z namenom deljenja fine, izbrane glasbe, dobre volje in širokih nasmehov. Za tem izborom stoji (in tudi pleše) zagrebčanka Dunja Bovan. Dobra glasba in sproščena atmosfera zagotovljeni!

https://soundcloud.com/muzikazadobardir

Pika in Packa packata

Kaja Fiedler

packata_1.jpg
packata_2.jpg

Sobota, 5. 10. 2019, ob 17.00; Lutkovno gledališče Maribor


Pika in Packa packata / Prick och Fläck på fläcken
Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad (Zigzag Animation AB)
2013, Švedska, 47 min

sinhronizirano, primerno za: 3+ ,
distribucija: FIVIA – Vojnik


Pika je pikasta. Packa je packasta. Tako, kot mora biti. 

Pika je oblečena v modre hlače s pikami in rdeče čeveljce. Packa pa nosi roza hlače s pikami in modre čeveljce. Zelo sta prijazni in lepo skrbita druga za drugo. Sta fanta ali punci? Tega ne vemo. Gotovo pa je, da nista zajca. Čeprav imata dolga ušesa in dva sprednja zobka. Če ju zebe, si na ušesi nadeneta tople nogavice. Če ju je strah, ju zvijeta v rog. Večino časa pa sta zelo radovedni in svet opazujeta po svoje, zato znata po ušesih tudi hoditi!

Druga zbirka kratkih filmov o Piki in Packi, ki počneta vse mogoče. Radi pečeta kruh, se sladkata in raziskujeta neznano. Tudi pogumni sta, saj sledita kresničkam v nočnem gozdu in tam odtrgata celo strupeno mušnico! V novih epizodah o Piki in Packi bomo videli tudi, kaj bosta ušpičili v cirkusu in kako je videti njuna disko zabava!


Program:
Piko in Packo zasneži Prick och Fläck snöar in
Pika in Packa mesita testo Prick och Fläck degar
Pika in Packa stojita na ušesih Prick och Fläck står på öronen
Pika in Packa dobita norice Prick och Fläck och vattenkoppar
Pika in Packa pri Pepelnatem kralju Prick och Fläck hos Ask-kungen
Piko in Packo vrže s tira Prick och Fläck spårar ur
Pika in Packa naredita disko Prick och Fläck har disko

Najlepši slovenski animirani filmi za najmlajše

Kaja Fiedler

Petek, 4. 10. 2019 ob 9.00; Lutkovno gledališče Maribor


1. Koyaa - Plešoče nogavice / Koyaa - Dancing Socks
Kolja Saksida (ZVVIKS, RTV Slovenija
Slovenija, 2017, 2’45’’

Jutro je, ko Koyoo prebudi zvok budilke. Krokar se ukvarja s klobčičem volne. Koyaa odpre predal, da bi iz njega vzel par nogavic, vendar nogavici oživita!

01 Koyaa_Plešoče nogavice.jpg

2. Maček Muri – Sprehod / Mury the Cat – Going For a Walk
Jernej Žmitek (Invida, RTV Slovenija)
Slovenija, 2016, 11’23’’

Danes je Murijev srečni dan. Muco Maco bo peljal na kosilo. Mu lahko kdo prekriža načrte? Mogoče nagajivi ropar Čombe? Ah ne. Njemu sta vendar vedno za petami policaja Mucelj in Macelj.


3. Gospod Filodendron in Jablana / Mr. Philodendron and the Apple Tree
Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike, RTV Slovenija)
Slovenija, 2016, 6’30’’

Gospod Filodendron je žejen, vendar sta kozarec in vrč prazna. Takrat nanj padejo kaplje iz oblaka, ki ga strašno tišči na dež. Pred gospodom Filodendronom mu je nerodno, zato zbeži, gospod Filodendron pa za njim! V diru se zaleti v Jablano, kar ga zelo razhudi.

03 Gospod Filodendron in jablana.jpg

4. Podlasica/ Weasel,
Timon Leder (Invida, RTV Slovenija)
Slovenija, 2016, 11’30’’

Lačna podlasica napade jato ptičev, ki živijo na poslednjem stoječem drevesu. Medtem ko se v krošnji ptiči trudijo za ravnovesje drevesa, se podlasica vztrajno skuša povzpeti po deblu. Vedno bolj ogroža krhko ravnovesje, njen trebušček pa vztrajno kruli, dokler ni prepozno.

04 Podlasica.jpg

5. Princ Ki-Ki-Do: Balon/ Prince Ki-Ki-Do: The Balloon
Grega Mastnak (OZOR, zavod za gibljive slike)
Slovenija, 2015, 4’54’’

Jutro nad gozdom. Princ Ki­Ki­Do spokojno pije svoj jutranji čaj. V gozd z balonom prileti lovec, kina obronek jase postavi pasti za divje živali. V njih so sladke vabe, ki se jim živali ne morejoupreti, zato se vse ujamejo v kletke. Lovec priveže kletke na košaro in balon se spet dvigne vzrak. Obupane živali kličejo na pomoč. Sliši jih princ Ki­Ki­Do in nemudoma odloži časopis.Začne se prava zračna bitka ...


6. Kralj Matjaž/ King Matheus
Katarina Nikolov (Iridium Film, RTV Slovenija)
Slovenija, 2017, 10’35’’

Ilona je navihana sedemletna deklica. Nekega deževnega dne obišče starega soseda, ki je izjemen pripovedovalec zgodb. Med pripovedovanjem zgodbe o epskem junaku kralju Matjažu si skupaj ustvarita lasten domišljijski svet. Ilona s svojo domišljijo posega v pripoved, jo humorno prepleta s sedanjostjo in na koncu odkrije veliko sosedovo skrivnost.

06 Kralj Matjaž.jpg

Uvod v animirani film – žanri, vrste, tehnike, primeri

Kaja Fiedler

Petek, 4. 10. 2019 ob 11.00; Lutkovno gledališče Maribor


A-Q2BdyW.jpeg

Predavanje traja 90 minut. Zastavljeno je tako, da mentorica predstavi temo, nato pa si celotna skupina ogleda filme oz. dvominutne posnetke. Po vsakem ogledu sledi krajša razprava. Tako bodo prisotni izvedeli kaj zanimivega in razburljivega o vsaki animacijski tehniki: o ročno narisanih, lutkovnih in drugih oblikah stop animacije. Prav tako se bodo lahko naučili nekaj o programski opremi za 2D animacijo in računalniški animaciji. Animacija je bogata, tehnike neomejene in toliko odličnih filmov je za odkriti!

Mentorica: Antonija Veljačić


1. Kaj je film – kaj je animirani film
primer: GERTIE DINOSAUR (2 MIN)

 Hibridne oblike- celovečerna animacija, dokumentarna animacija
Primer: DUŠAN VUKOTIĆ - Game (odlomek)
Approved for adoption (odlomek)


2. Animirani filmi – postopek izdelave animiranega filma, tehnike v animiranih filmih
primer: DUŠAN VUKOTIĆ - 1001 drawing (odlomek)


3. Tehnike animacije

a) risana animacija: popolna animacija
- DISNEY – 1. faza
primer: MICKEY MOUSE (odlomek)
- DISNEY – 2. faza
primer: PETAR PAN (odlomek)
risana animacija: reducirana animacija
- ZAGREBŠKA ŠOLA ANIMIRANIH FILMOV
- primer: DUŠAN VUKOTIĆ - Surogat (film)
BORIS KOLAR - Vau vau (odlomek)

b) lutkovna animacija
- izdelovanje lutk, scenografija, rekviziti, fotografije s snemanja filma – primer: THE LAST QUEST (dir. Božidar Trkulja; Antonija Veljačić med glavnimi animatorji)
- od animatika do filma
- primer: THE LAST QUEST animatik (odlomek) in film

c) stop animacija
primer : PES Spaghetti-Western (odlomek)
NORMAN MCLAREN Neighbors (odlomek)
CAROLINE LEAF The Street (odlomek)

d) računalniška animacija

- 3D: od poligona do modela s teksturo, lučmi, animacijo
primer: RATATOUILLE (odlomek)

- 2D : Tv Paint in MOHO – programska oprema za 2D animacijo
primer: ALEXEI ALEXEEV Log jam (film)

e) OTROŠKI FILM
- filmi z delavnic z otroki (Animafest Zagreb, Tobogan, kvART..)


O MENTORICI

Antonija Veljačić je neodvisna animatorka s sedežem na Hrvaškem. Na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu je študirala animacijo in nove medije. Od leta 2014 je delala pri različnih animacijskih projektih, večinoma s tehnikami 2D in lutkovne animacije. Vodi “Malo šolo animacije za otroke in odrasle” pri Zagreb filmu ter delavnice animacije po celotni Hrvaški.

Ne samo panda: Profesionalni in otroški stop animirani filmi iz Chengduja

Kaja Fiedler

Četrtek, 3. 10. 2019 ob 11.00; Lutkovno gledališče Maribor


Dogodek je sestavljen iz projekcij profesionalnih filmov, nastalih v neodvisnem studiu Fantastic Sky Studio v Chengduju, ki ga vodi Su Donghai, ter predstavitve filmov, ki so jih izdelali otroci, ki so tam obiskovali delavnice. Zhou Zhou, Su-jev sodelavec in prijatelj, bo predstavil filmski program in se z otroci pogovarjal o fascinantni kitajski kulturi.


Voditelj: Zhou Zhou (Southwest Minzu University, Chengdu)
Moderatorka: Brina Fekonja (koordinatorica otroškega programa festivala StopTrik)


1. DEL

·    Predstavitev kitajskih tradicij animiranega filma
·     Predstavitev Su Donghai-evega studia in Zhou Zhou-jevega dela.


2. DEL

·    Izbrana profesionalna produkcija.
·    Po tem delu bo Zhou Zhou povabil mlado občinstvo, da ga vprašajo, karkoli želijo!

01. Memory/ Ji·yi/ 记·忆 / Spomin
Wu-Zhi Jing (Studio Fantastic Sky)
2012, China, 1'16'' 

Deklica se mora odločiti, ali si bo kupila novo igračo, ali pa bo pomagala starejši osebi v stiski.


02. Aya/ 啊呀
Zhang Yuan (Donghai Children's Stop-motion Animation Studio)
2016, China, 1'

Različne ploščice se igrajo svojo igro.

03. The End Of Crisis/ Mori zhi cheng/ 末日之城/ Konec krize
Wu-Zhi Jing (Studio Fantastic Sky)
2015, China, 7'58''

Leta 2063 je mesto le še kopica ruševin. Ljudje z glasovanjem zavračajo vse dosežke, ki so jih v preteklosti ustvarili in jih uničujejo, da bi ustvarili opustošeno mesto.

04. Daydream/ Bairi meng/ 白日梦 / Sanjarjenje
Wang Mengjiao (Donghai Children's Stop-motion Animation Studio)
2016, China, 1'06''

Študentka sanjari na univerzitetnem kampusu…

05.Like a Dream/ Ru meng ling/ 如梦令 / Kot sanje
Wu Zhijing, Li Jiayao (Studio Fantasic Sky)
2012, China, 5'37''

Mlada ženska si predstavlja pretekle tradicije.


3. DEL

·    Izbrani filmi, ki so jih posneli otroci na delavnicah v Su Donghai-evem studiu. Na koncu bo spet čas za vprašanja!

1. Cat and Mouse/ Mao he laoshu/ 猫和老鼠 / Mačka in miš; avtor: Zhou Kemi (周珂米)
2. The Dinosaur/ Konglong/ 《恐龙》/ Dinozaver; avtor: Xu Anheng (许谙衡)
3. The Sandstorm/ Shachenbao/ 《沙尘暴》/ Peščena nevihta; avtor: Xu Jiazheng (许家璋)
4. The Butterfly and the Bird/ Hudie yu xiao niao 《蝴蝶与小鸟》/ Metulj in ptica; avtor: Cao Feixue (曹菲雪), Zhang Boyi (张铂怡)
5. The Submarine Adventure/ Qianshui ting li xian ji/ 《潜水艇里险记》/ Pustolovščine podmornice; avtor: Xu Jiazhang (许家璋)
6. The Irony/ Fengci/ 《讽刺》/ Ironija; avtor: Zhou Yilan (周已岚)
7. Dream/ Meng/ 《梦》/ Sanje; avtorji: Jiang Cheng (蒋成), Liu Wei (刘玮祺), Zhao Ningwei (赵宁轲), Chen Shitong (陈石桐), Song Qiyue (宋启悦)
8. Cat and Stars/ Mao he xingxing 《猫和星星》/ Mačka in zvezde; avtor: Wei Yuting (韦婉婷)

H6kAxr7w.jpeg

O studiu Su Donghai-ja

Otroški studio za stop animacijo Donghai je ustanovil kitajski neodvisni režiser animiranih filmov Si Donghai. Osredotoča se predvsem na otroško animacijo in izobraževanje otrok. Od leta 2012 je Donghai poučeval na mnogih osnovnih in srednjih šolah, pa tudi v mladinskih centrih v mestih Chengdu, Wuhan, Hangzhou, Suzhou, Jinhua, Xiamen, Longyan. Hkrati je usposabljal tudi lokalne učitelje_ice v različnih izobraževalnih ustanovah. Do zdaj je učil že več kot 400 otrok in jim pomagal pri izdelavi več kot 200 kratkih animiranih filmov. Njegovi učenci so bili nagrajeni in so predstavljali svoja dela na festivalih na Kitajskem, v ZDA, Braziliji, na Hrvaškem in v  drugih državah po svetu.


Zhou Zhou

Vodja Oddelka za animacijo na Visoki šoli za umetnost na Univerzi Southwest Minzu, vodja studia za stop animacijo na Oddelku za animacijo, vodja Shadow Art Research and Development Center of SWUN. Je član ASIFA, Odbora za risanke Združenja umetnikov iz Chengduja ter  Odbora za filmsko in televizijsko kritiko Združenja literarnih kritikov Chengdu. Leta 2004 je ustanovil Red Beard Animation Studio. Kot režiser je vodil ustvarjalno ekipo pri snemanju 4 kratkih stop animiranih filmov. Njihovo delo je bilo večkrat nagrajeno (Academy Awards of China, China (Hangzhou) International Animation Art Festival, International "Golden Panda" Awards for Animation, Academy Awards of BFA, Original ACG Competition of China). Je član studia Sayigemo, ki se osredotoča na tibetansko animacijsko umetnost. Leta 2012 je studio posnelo 26-minutni kratki animirani prvenec "The Hunter and The Skeleton". Film je bil proglašen kot en od 10 najboljših kratkih filmov na 9. festivalu kitajskega neodvisnega film in je prejel nagrado režije na 9th Beijing Independent Film Festival, 1st Shenzhen Independent Animation Biennale. Prikazan je bil tudi na Alternative Anime. The Next Generation of Vancouver International Film Festival, ter na Pairs Shadow Film Festival leta 2012. Leta 2006 je na Univerzi ustanovil animacijski studio za tradicionalno senčno gledališče, kjer dela kot svetovalec. Studio je ustvaril 3 kratke filme (animacija senčnih lutk) in 3 igre senčnega gledališča; nekaj od njih je bilo na Kitajskem nagrajenih. Je eden od glavnih kuratorjev animacijskega festivala na Univerzi, ki ga od leta 2006 organizirajo pod imenom »56 Moon The Western China University Cartoon And Animation Festival«. Festival je postal eden od pomembnih dogodkov animacijske scene Zahodne Kitajske.

www.56moon.com

Pika in Packa

Kaja Fiedler

pika in packa_3.jpg
pika in packa_1.jpg

Četrtek, 3. 10. 2019 ob 9.00; Lutkovno gledališče Maribor


Prick och Fläck på pricken
Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad (Zigzag Animation AB)
2011, Švedska, 43 min

sinhronizirano,  primerno za: 3+,
distribucija: FIVIA – Vojnik


Tu sta Pika in Packa. Pika je pikasta. Packa je packasta. Tako, kot mora biti.

 Pika je oblečena v modre hlače s pikami in rdeče čeveljce. Packa pa nosi roza hlače s pikami in modre čeveljce. Zelo sta prijazni in lepo skrbita druga za drugo. Sta fanta ali punci? Tega ne vemo. Gotovo pa je, da nista zajca. Čeprav imata dolga ušesa in dva sprednja zobka. Če ju zebe, si na ušesi nadeneta tople nogavice. Če ju je strah, ju zvijeta v rog. Večino časa pa sta zelo radovedni in svet opazujeta po svoje, zato znata po ušesih tudi hoditi!

 Šest lutkovnih animiranih filmov o Piki in Packi, ki počneta vse mogoče: jesta bombone in morata k zobozdravniku, preurejata stanovanje in izgineta za tapetami, natisneta časopis s krompirjem, preučujeta žužke na pikniku in se igrata pirate.


Program:

Pika in Packa pri zobozdravniku Prick och Fläck tandtrollar
Pika in Packa kot iz škatlice Prick och Fläck är hemliga
Pika in Packa tiskata Prick och Fläck trycker till
Pika in Packa na pikniku Prick och Fläck på pricknick
Pika in Packa na morju Prick och Fläck sjön suger
Pika in Packa gledata zvezde Prick och Fläck ser stjärnor

Delavnica lutk kitajskega senčnega gledališča za otroke

Kaja Fiedler

Sobota, 5. 10. 2019 ob 11.00 / Lutkovno gledališče Maribor


Začetki senčnega gledališča na Kitajskem segajo v čas dinastije Han. Senčno gledališče velja za edinstveno obliko umetniškega ustvarjanja. V prvi vrsti pa izvira iz zlitja kitajske ljudske umetnosti in umetne obrti skozi tradicijo kitajske opere. Kitajske senčne lutke so izrezane iz govejega usnja, ovčje kože, oslovske kože ali papirja. Omenjene materiale so umetniceki kasneje nadomestilei prosojnim plastičnim papirjem. Lutke so lahko umetnina že same po sebi, toda do izraza pridejo predvsem po zaslugi umetničine_kove domišljije. Z uporabo čudovitih, a skrivnostnih senčnih lutk lahko animatorke_ji povedo vse možne zgodbe o čarobnih pustolovščinah, tragičnih ljubeznih in junaških smrtih. Lutke so lahko tudi igrive, nagajive in se obnašajo smešno. Način, na katerega je zgodba povedana je odvisen zgolj od ustvarjalke_ca same_ga. Med delavnico bodo otroci pridobivali znanje o kitajskem senčnem gledališču. Poleg tega pa bodo delali tudi z lutkami, ki so jih v antičnem obdobju uporabljali v kitajski provinci Sečuan. Ob koncu delavnice bodo na podlagi svoje domišljije in kreativnosti lutke tudi animirali.


7X8PDxTA.jpeg

Zhou Zhou je predstojnik oddelka za animacijo na Umetniškem kolidžu na Univerzi Minzu v kitajski provinci Sečuan. V okviru svoje službe je pristojen tudi za delovanje animacijskega studia, raziskovalne dejavnosti in razvojnega središča namenjenega razvoju senčnega gledališču na prej omenjeni univerzi. Prav tako pa je član večih umetniških združenj, ki se ukvarjajo z animacijo.

Osrednje področje njegovega delovanja je stop animacija. Leta 2004 je ustanovil Red Beard Animation Studio, kjer je režiral štiri kratke stop animirane filme, za katere je prejel več domačih in mednarodnih nagrad. Dve leti kasneje je ustanovil tudi poseben studio za senčno gledališče in za svoje delo prav tako prejel več nagrad. Je tudi član studia Sayigemo, ki se ukvarja s tibetansko animirano umetnostjo. V tem okviru je bilo njegovo najpomembnejše delo debitantski animirani film z naslovom Lovec in okostnjak, ki je bil posnet leta 2012. Film traja 26 minut in je prejel več nagrad, med drugim je bil izbran med 10 najboljših filmov na 9. festivalu kitajskega neodvisnega filma. Omeniti pa velja, da je glavni kustos festivala 56 Moon, ki je postal eden najpomembnejših festivalov animiranega filma v zahodnem delu Kitajske.

Lotte Reiniger - Ples senc

Kaja Fiedler

Lotte Reiniger - Dance of the Shadows / Lotte Reiniger - Tanz der Schatten / Lotte Reiniger – Ples senc
Susanne Marschall, Rada Bieberstein, Kurt Schneider (Eberhard Karls Universitaat Tuebingen, EIKON)
2012, GER, 60'


Dokumentarni film o delu pionirke animiranega filma, Lotte Reiniger. Sodobne filmske ustvarjalke_ce in umetnice_ke animacije, kot so David Yates, Hannes Rall in Michel Ocelot, navdihujejo njeni dosežki na področju filma in senčnega gledališča. Izhodišče filma je bila umetničina obsežna dediščina v Mestnem muzeju Tuebingen. Iskanje se začne v Tuebingenu, kjer je preživela svoja zadnja leta, potem pa se poda v daljavo, v Berlin in London, ki sta bili pomembni postaji v njenem življenju. Osrednje teme filma so domišljija, gibanje in ples, ornament in glasba čarobnih filmov Lotte Reiniger. Film so posneli profesionalci, v njegovo pripravo pa je bila vključena tudi študentska raziskovalna skupina.


BlackBox: ELLAS MUEVEN – PREMIKA SE

Kaja Fiedler

Kurator: Pedro Rivero


Program bo predstavljen v “black box loop” formatu. Med ogledom filmske selekcije v GT22 ne spreglejte spremljajoče razstave ilustracij in odlomkov iz stripov španskih avtoric Ane Penyas ("Hit with Tits"; "Que coño hago yo aquí"; "Mi barrio") in Ane Galvañ (odlomki iz "Pulse Enter para continuar").


Druge stene, ki bi jih lahko zadržala, ne bo. Kamera, nekaj materialov, naj bodo to lutke, risbe ali izrezane oblike, in vse je v njihovih rokah. Svoj glas imajo, jezik jih ne definira. Želijo se gibati v družbah, ki so jih vedno hotele ohraniti nepremične, z razmišljanjem ujetnic in tesno zvezanimi rokami. Dovolj je bilo vezi, zdaj se premikajo.


rNiC3clO.jpeg

O kuratorju

Pedro Rivero (Bilbao, 1969) je producent, režiser in scenarist animiranih filmov Psiconautas, Los Niños Olvidados (Goya Award 2017 in nominacija za EFA Awards), La Crisis Carnívora (2007) in animiranega kratkega filma Birdboy (Goya Award 2012). Je tudi scenarist več animiranih TV serij in animiranega filma Goomer (Goya Award 1999). Rivero je umetniški vodja festivala ANIMAKOM FEST – Bilbao International Animation Community Festival in član žirije več filmskih festivalov, vključno z Anibar (Peja, Kosovo), Animasivo (Mehika), Animated Dreams (Talin, Estonija), Animatou (Ženeva, Švica), Fredrikstad (Norveška), KDIAF (Tajpej, Tajvan) in Stuttgart (Nemčija). Na več šolah in akademijah v Baskiji poučuje scenaristiko in pripovedništvo. Od 2002 do 2008 je bil predsednik stanovskega združenja baskovskih scenaristov. Je tudi avtor gledaliških iger in stripov.


BlackBox projekcije

01. To let the body grow / Dejarse crecer el cuerpo / Pustiti telesu, da raste
Andrea Gudiño (Agua de Papel)
2018, MEX, 4'30''

Animirana pričevanja ljudi z različnimi spolnimi identitetami, ki izražajo njihove življenjske izkušnje in iz več glasov tvorijo enega.

Asistentka: Galilea Gutierrez
Oblikovanje zvoka, glasba: Leonidas Ghione
Pričevanja: Geraldine Gullien, Cuitahuac Mendoza, Iktan Andrea Cortes, Michelle, Angelica M. Orozco, Jesus Alexandre

w0BHq9pg.jpeg

Andrea Gudiño
Neodvisna animatorka in fotografinja, ki je animacijo študirala na Univerzi za avdiovizualne medije (CAAV) v Guadalajari. Njeno delo temelji na eksperimentaciji z mešanimi tehnikami animacije, kot so stop animacija, cut-out in rotoskopija. Uporaba materialov, kot so papir, barva in plastelin njenemu delu dajejo mojstrsko estetiko. Njen diplomski film To let the body grow / Pustiti telesu, da raste je bil prikazan na vseh pomembnih festivalih v Mehiki. Na festivalu CutOutFest X (Qro) je prejela nagrado za najboljši mehiški študentski kratki film, na filmskem festival Animasivo pa posebno omembo žirije. Film je bil prikazan tudi na mednarodnih festivalih v državah, kot so Madžarska, Španija, Argentina, Kolumbija in Koreja.


02. On Everyone's Lips / En boca de todas / Na ustnicah vseh
RAMA Red Argentina Mujeres de la Animación
2018, ARG, 4'28''

Eksperimentalno kolektivno kratko animirano delo z odlično strukturo. Pripoveduje nežno in gladko, a hkrati v poetičnem razpoloženju zahteva enakost spolov in konec nasilja nad ženskami. Različne podobe izražajo ideje 25 žensk o tem, kaj je pomembno in kako izraziti občutke in cilje.

Tehnika: risanje, slikanje, digitalna 2D animacija, stop animacija, piksilacija, cut-out
Filmske ustvarjalke v vrstnem redu: Ana Inés Flores// Milena Lois// Rocìo Dalmau// Gabriela Fernandez// Daniela Fiore// Irene Blei// Ileana Gomez Gavinoser// Miriana Bazan// María Belén Tagliabue// Agostina Ravazzola// Carla Gratti// Paola Bellato// Isabel Estruch// Sofia Ugarte// Laura Norma Martínez// Berenice Gáldiz Carlstein// Isabel Macias// Marina Lisasuain// Angeles Sena// Gabriela Clar// Raquel de Simone// Ana Martín
Montaža in post produkcija: Ana Martin, Lucila Mendoza
Animirana špica: Lucila Mendoza
Oblikovanje logotipov in predlog: Csinos aka Juliana Gal
Zvok in izvirna glasba: Victoria Sahores Ripoll
Besedila: Irene Blei
Produkcija: Romina Savary (RAMA - Red Argentina Mujeres de la Animación)
Distribucija in prodaja: Gisela Chicolino (Filmstofestivals)
www.filmstofestivals.com

maxresdwddefault.jpg

RAMA, Red Argentina de Mujeres Animadoras, je kolektiv žensk, povezanih z animacijo, ki se skupnostnega projektnega dela lotevajo brez notranjih hierarhij. Gre za raznoliko vključujočo skupino, ki podpira sestrstvo in ideale medsebojne pomoči. Gre za prvo produkcije tega nedavno nastalega kolektiva, ki združuje ženske iz različnih argentinskih mest, pa tudi tiste od drugod, ki živijo ali so živele v Argentini.


03. Movements in the Basement / Movimientos en el sótano / Premiki v kleti
Cecilia Traslaviña
2017, COL, 8'

tXhGRsOz.png

Po navdihu pesmi "Estancía y doméstica" avtorice Mariele Malhue Moreno. Ženske roke so v nenehnem gibanju, čistijo, šivajo, drhtijo. Velika pest potrka po oknu. Na neki točki bo tiho in jasno.

tgCRd_CQ.jpeg

Cecilia Traslaviña González
Dela na Oddelku za vizualne umetnosti Univerze Javeriana, kjer poučuje animacijo. Bila je članica žirije na festivalih kratkih filmov v Kolumbiji in tujini. Predavala je kolumbijsko animacijo na različnih nacionalnih in mednarodnih prireditvah. Njena dela so bila izbrana na več filmskih festivalih v Nemčiji, na Poljskem, v Braziliji, Italiji, Avstriji, Kanadi, Mehiki in na Švedskem. Je članica kolektiva Moebius.
www.animamob.com


04. Margarita La Del Río
Pilar García Fernándezsesma
2019, USA, 4'39''

Trenutki v življenju ženske iz Hondurasa, ki se je preselila v ZDA, da bi lahko podpirala družino doma.

Tehnika: cut-out
Pričevanje: Margarita
Kitara: Strangereight

Pilar García Fernándezsesma
Njeno filmsko delo se osredotoča na empatijo in individualizirane zgodbe. Pri delu uporablja različne medije – od tradicionalnih metod to računalniških tehnik, njeni koncepti pa segajo od pripovedi, ki slonijo na likih do bolj komičnih tem. Njena poetična in metaforična dela se lotevajo težjih tem. Pri delu se, tako ali drugače, vedno osredotoča na to, da pri gledalki_cu vzbudi občutke, jih omogoči, da se povežejo z liki na ekranu, naj bodo ti resnični ali izmišljeni. Manjši del njenega filmskega dela se loteva tem, ki so pogosto vidne tudi v njenih ilustracijah. Tovrstno delo se ukvarja z vprašanji spomina, ženstvenosti in latinskoameriške kulture, simbolične in sanjske karakteristike pa ta dela ločujejo od njenih drugih del.


05. White Line / Síndrome de línea blanca / Bela črta
Lourdes Villagómez (Los Animantes, IMCINE)
2003/6, MEX, 8'18''

Imaginarna biografije deklice, ki umre v prometni nesreči, potem pa se prebudi, kot princesa v pravljici in išče svoj srečen konec. ''Bela črta'' je v Mehiki splošni izraz za električne gospodinjske aparate. Prvotno posneto na 35 mm film.


Screen Shot 2019-09-10 at 17.12.15.png

Tehnika: animacija predmetov in cut-out stop animacija na scenah dejanske velikosti, risanje
Režija in oblikovanje: Lourdes Villagomez
Produkcija: Lourdes Villagomez, Elizabeth Hernandez
Kinematografija: Antonio Pardo, Jamie Caliri, Pablo Mercado
Umetniški vodji: Jay Aroesty, Cecilia Lagos
Animacija: Lourdes Villagomez, Luis Tellez, Felipe Morales, Geraldo Quijano
Glasba: Gabriela Ortiz, Rafael Herrera
Zvok: Talia Ruiz
Montaža: Alberto Rodriguez
Post digital: Gabo Kerelgand
https://vimeo.com/losanimantes

Lourdes Villagomez
Mehiška umetnica, ki je na Universidad Iberoamericana v Mexico Cityu diplomirala iz grafičnega oblikovanja in umetnost. Izobraževanje je nadaljevala s študijem fotografije in umetnosti na CATS College v Cambridgeu, pred kratkim pa je magistrirala iz vizualne umetnosti na Academia Riaci v Firencah. Glavna tehnika, ki jo uporablja, je akril, v svojih delih pa se loteva različnih tem, med drugim portrete in bogato kulturo domače Mehike.
https://lourdesvillagomez.com


Razstava stripov

Ana Penyas
Rojena je bila leta 1987 v španski Valenciji. Diplomirala je iz industrijskega oblikovanja in likovne umetnosti na Politehnični univerzi v Valenciji. Sodelovala je na umetniški rezidenci v De Licerias (Porto, 2015); prejela posebno omembo na "Ibero-America Ilustra 2015" in osvojila "VII Ibero-American Illustrate Catalog" leta 2016. Leta 2017 je prejela mednarodno nagrado za grafični roman "Fnac-Salamandra", s pomočjo katere je objavila svoj prvi grafični roman "Vsi smo dobri". Leta 2018 je bila na sejmu stripov v Barceloni nagrajena kot izjemna mlada nacionalna avtorica ter z nacionalno nagrado za strip.

http://www.anapenyas.es/


Ana Galvañ
Ilustratorka in ustvarjalka stripov iz Murcie, mesta na jugu Španije. Po študiju na Fakulteti za likovno umetnost v Valenciji se je preselila v Madrid, kjer je delala kot umetniška vodja. Kasneje je zapustila oglaševanje, da bi lahko ves svoj čas posvetila stripom in ilustraciji. Njena dela so bila objavljena v publikacijah, ki so jih koordinirali Fantagraphics, Nobrow, Ultrarradio, Vertigo DC, Off Life, Autsáider, Apa-Apa in Fosfatina. Pred kratkim je objavila "Pulse enter para continuar", kompilacijo petih zgodb, ki prehajajo med znanstveno fantastiko in fantazijo, ki jo je objavila Apa Apa cómics.

https://anagalvan.com

Ana Galvan photo.jpg

Koncert: balans

Kaja Fiedler

fotografija: Urška Preis

fotografija: Urška Preis

balans z malo začetnico, ne samo ker lepše izgleda, ampak ker je zadaj cel koncept. Pravita, da nista duo, samo balans in s tem eden vidnejših predstavnikov domačega podtalja.

V psihadeličnem lo-fi ravnotežju združuje nojzerski pop, improvizacijski kraut in eterični darkwave. Poigrava se s hipnotično ritmiko kitar, retro matricami in izzivalno prepeva o banalnosti vsakdanjega življenja, vmes pa preseka z odmevajočimi kriki ter ostrim žvižganjem. Spominja na najmočnejše trenutke yugo punka ter novovalovskega gibanja, saj vsebino, tehničnost in zvočno-lirično estetiko gradi na širokem spektru »naredi si sam« (DIY) glasbenih elementov iz zaklonišč.

fotografija: Alja Alja

fotografija: Alja Alja

Kristina Čona in Andrej Pervanje sta kot glasbeni dvojec na sceni od 2014. V samozaložbi sta izdala 2 albuma in 3 pod okriljem domače DIY založbe Šop Records. Konec lanskega leta sta se podala na ekspedicijo po slovenskih alternativnih prizoriščih s Klubskim maratonom Radia Študent, v začetku letošnjega pa sta se predstavila na mednarodnem showcase festivalu Ment. Izpostavljamo to dvoje, od 2014 se je dogajalo mnogo več.

fotografija: Alessandro di Giampietr

fotografija: Alessandro di Giampietr

Po uradni otvoritvi festivala StopTrik se nam v okviru EX YU (+Dunaj) turneje RELAX'N'BALANCE obeta eksperimentalno avdio-vizualna izkušnja lo-fi estetike, prežeta z dadaističnimi, humornimi in angažiranimi besedili, ki jih bo spremljal eksperimentalni film italijanskega sodobnega umetnika Alessandra di Giampietra.

Bandcamp: https://balans.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/____balans____/
Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCeewgA5qWAW4ZpncB92IaIQ
Label’s webpage (in Slovene): http://sop-records.org/
Label’s Bandcamp: https://soprecords.bandcamp.com/

Sestrstvo* in enotnost: lezbični in kvirovski feministični aktivizem v pojugoslovanskem prostoru

Kaja Fiedler

Predstavitev knjige s pogovorom


V zadnjih letih so v mednarodnem akademskem prostoru izšle publikacije, v katerih je skupina avtoric_jev popisala nekaj kompleksnih izkušenj lezbičnega in kvirovskega feminističnega aktivizma v pojugoslovanskem prostoru.

V letu 2018 je tako izšla knjiga z naslovom Sestrstvo in enotnost: lezbični aktivizem v pojugoslovanskem prostoru (ur. Bilić B.& Radoman M., Palgrave). Poglavje v tej knjigi skuša umestiti ljubljanski Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore v kontekst lokalnega in mednarodnega aktivizma, obenem pa naslovi še nekatere druge avtonomne feministične lezbične in kvirovske inciative iz Ljubljane, kot je bila v 1990-ih feministično-lezbična skupina Kasandra, in še delujoče Lezbično-feministično univerzo ter Anarhistično-kvirovsko-feministični prostor (Afkors) v Rogu.

V predstavitvi in pogovoru nas bo zanimalo, kakšna so presečišča med izkušnjami lezbičnega in kvirovskega feminističnega aktivizma v pojugoslovanskem prostoru, kako graditi sestrstvo*, kako zagotoviti kontinuiteto (če le-ta sploh obstaja), katera so morebitna presečišča med akademskim publiciranjem in prakso samoorganiziranih gibanj.

V kontekstu festivala StopTrik pa se bomo ustavile tudi pri filmski produkciji omenjenih skupin ter pomenu filma pri ustvarjanju kvirovsko-feminističnih arhivov spomina.

Lezbični in kvir feministični blok, Protest za 8. marec, 8.3.2018, Kongresni trg, Ljubljana  (foto T. Oblak & M. Kraljič).

Lezbični in kvir feministični blok, Protest za 8. marec, 8.3.2018, Kongresni trg, Ljubljana
(foto T. Oblak & M. Kraljič).


Z Majo Pan in Tejo Oblak se bo pogovarjala Urška Breznik.


Maja Pan je feministična filozofinja in neformalna edukatorka. V regijskem in transnacionalnem aktivizmu deluje od leta 1997.

Teja Oblak sodeluje v kolektivu Lezbično-feministične univerze v Ljubljani in pri feministični radijski oddaji Sektor Ž na Radiu Študent.


Otvoritvene projekcije

Kaja Fiedler

43283068_2196842917057811_8471217658669301760_o.jpg

Pripoved o popku & Mačka je vedno ženska & Plemeniti žrebec


Pripoved o popku

ogc9lYkXxqs.jpeg
unspecifiedfe.jpg
unspecifiedfww.jpg

NavelFable / NabelFabel / Pripoved o popku
Mara Mattuschka
1984, Austria, 4' 

Mara Mattuschka se s pomočjo neskončnega para nogavic povrže drugemu rojstvu. Njeno telo se pači in bori, v plasteh najlona poteka očiten boj za preživetje. (Peter Tscherkassky)


Tehnika: igra, stop animacija

Režija, scenarij, kinematografija, montaža, zvok: Mara Mattuschka

Distribucija: Sixpackfilm

http://www.sixpackfilm.com/en/catalogue/show/604


8ykV2f17.jpeg

Mara Mattuschka
Večkrat nagrajena filmska ustvarjalka, igralka in vizualna umetnica bolgarskih korenin (*1959). Na Univerzi na Dunaju je med 1977 in 1983 študriala etnologijo in jezikoslovje. Leta 1990 je zaključila študij slikarstva in animiranega filma v razredu Marie Lassning na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju. Od 1994 do 2001 je predavala na Akademiji za likovno umetnost Braunschweig. Leta 2005 je prejela častno nagrado Republike Avstrije za filmsko umetnost. Obsežno delo umetnice je bilo prikazano na številnih razstavah in mednarodnih festivalih. Živi in dela na Dunaju.
http://www.sixpackfilmdata.com/filmdb_persons.php?persid=121&len=en


Mačka je vedno ženska

M7JYC8Fi.jpeg
j97nnNP4.jpeg

A Cat Is Always Female / Mačka je uvijek ženska / Mačka je vedno ženska
Martina Meštrović, Tanja Vujasinović (Kreativni sindikat)
2019, CRO, 15'43''

Ustvarjalke_ci filma se s feminističnega vidika poklonijo svoji profesorici Mariji Ujević Galetović – eni najpomembnejših hrvaških kipark. Marijina življenjska zgodba in nazori so predstavljeni s kombinacijo video posnetkov in animacije njenih ženskih skulptur.


Animirani dokumentarni film
Mešana tehnika

Scenarij, režija: Martina Meštrović, Tanja Vujasinović
Animacija: Martina Meštrović
Direktor fotografije: Jasenko Rasol
Montaža: Iva Kraljević
Montaža dialoga: Iva Kraljević, Tanja Vujasinović
Glasba: Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Zvok: Hrvoje Pelicarić
Produkcija: Kreativni sindikat (Igor Grubić)
Distribucija: Bonobostudio


TK4qefGh.png

Martina Meštrović (1974) je leta 1998 diplomirala na Oddelku za kiparstvo zagrebške Akademije za likovno umetnost. Svoja dela je razstavljala na več samostojnih in skupinskih razstavah. Leta 2004 se je pridružila umetniškemu kolektivu Kreativni sindikat, v sklopu katerega deluje kot 2D in 3D scenografinja, animatorka in režiserka. Živi in dela v Zagrebu.  
Filmografija: Mačka je vedno ženska (2019), Petrov gozd (2016), Bla (2013)

Tanja Vujasinović (1974) je leta 2006 zaključila magistrski študij likovne umetnosti na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu, leta 1999 pa diplomirala na Oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Zagrebu. Ustvarja v različnih medijih, vključno z videom, kiparstvom in zvokom. Svoja dela je razstavljala na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in dela v Zagrebu.  
Filmografija: Mačka je vedno ženska (2019)


Plemeniti žrebec

The Noble Stud / Adelshingst / Plemeniti žrebec
Sofia Priftis, Linus Hartin (KompisKompis)
2013, SWE, 14'10''

Mlado dekle Maria zapusti podeželje in prične delati kot strežnica aristokratskega para v njunem dvorcu. Neuresničljiva želja njene prijateljice, da bi imela otroka s svojo punco, Mario navdihne, zato skuje načrt, s katerim želi pomagati homoseksualnim parom in se hkrati maščevati buržoaznemu razredu.


Tehnika: cut-out animacija
Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: ne

Scenarij in režija: Sofia Priftis in Linus Hartin
Igralska zasedba: Paloma Leal, Marcus Priftis, Niki Nordenskjöld, Elin Söderqvist
Animacija: Frej Bengtsson, Stefan Corso, Jesper Jansson, Viggo Stahle
Glasba: Joel Bremer and Arne Forsén, Månskensorkestern
Oblikovanje likov in scene: Sofia Priftis in Linus Hartin
Zvok: Karl Jansson
Produkcija: Sofia Priftis in Linus Hartin


Sofia Priftis in Linus Hartin

Duo iz Stockholma, ki deluje na področju filma, arhitekture, umetnosti in oblikovanja. Njuna zadnja filma, 'Adelshingst' in 'Söndag', sta bila prikazana na filmskih festivalih po vsem svetu.   

Biti ženska

Kaja Fiedler

Kurator Maciej Misztal


BITI ŽENSKA: Replika FILMSKEGA FESTIVALA LUBLIN

Program kratkih igranih filmov


Kratki filmi zrcalijo resničnost, v kateri nastajajo. Veliko bolj neposredno kot celovečerci se odzivajo na družbene spremembe in predvidijo prihodnje filmske trende. Njihove_i avtorice_ji pogosto eksperimentirajo z obliko in zasledujejo nove načine pripovedovanja zgodb. Dinamičen tehnološki razvoj je odpravil ekonomske ovire, ki so zmanjševale možnosti režiserk_jev iz manj razvitih regij, da bi s svojimi idejami lahko dosegle_i tudi najbolj oddaljena občinstva. Vsebina in izvirnost sta postali najpomembnejši.  In četudi so mainstream filmi v zadnjih letih predstavili nekaj navdihujočih junakinj, so kratki filmi tisti, ki se že dolgo zrelo in niansirano lotevajo ženskih vprašanj. V programskem sklopu ''Biti ženska'', ki je hkrati tudi replika Filmskega festivala Lublin 2018, se oziram na filme, posnete v nekdanjem vzhodnem bloku. Vsak od njih se tematiki ženskosti približa z različnega zornega kota, vsak predstavlja nekoliko drugačna vprašanja, povezana s starostjo glavnih ženskih likov. Težko je primerjati življenje ruske najstnice in starejše gospe iz Madžarske. Odraščajoče slovaško dekle se z madžarsko natakarico srednjih let najbrž nima veliko za pogovarjati. Pa vendar jih veliko povezuje… Verjamem, da bo odkrivanje teh medsebojnih povezav pri vas navdihnilo razmislek in dolge razprave.

Maciej Misztal


ezzf_dsw.jpg

O kuratorju:

Maciej Misztal – pobudnik in direktor Filmskega festivala Lublin (do leta 2016 znanega kot IFF Golden Anteaters). Diplomant Fakultete za radio in televizijo Krzysztof Kieślowski Univerze v Šleziji, kjer je študiral organizacijo filmske in televizijske produkcije. Nagrajeni vodja produkcije dokumentarnih in celovečernih filmov ter številnih televizijskih oddaj, vključno z mednarodno produkcijo. Pobudnik in gostitelj projekta Warsaw Short Framing. Filmske delavnice za mladinske inštruktorje. Ustvarjalec in animator umetniških hiš.


Program:

01. Magic Moments / Čarobni trenutki
Martina Buchelová (FTF VŠMU)
2016, SVK, 25’

Medtem ko se starša borita za zaslužek, hčerki praktično skrbita druga za drugo. Posebna vez je med njima, a starejša sestra postaja preobremenjena s stopnjevanjem težav.

0kg6HGFg.png

Scenarij: Marína Mĺkva, Martina Buchelová
Direktor fotografije: Radka Šišuláková
Glasba: Herzog Herzog
Montaža: Dušan Varmeďa
Igralska zasedba: Michaela Kostková, Mia Sofia Arpášová, Ján Pavúr, Zvonko Lakčevič
Produkcija: FTF VŠMU
Prodaja: FTF VŠMU
Festivali: Toronto 2017, CinEast 2017, Uppsala 2017


02. Silent Mode/ Без звука/ Bez zvuka / Brez zvoka
Lena Lanskih (Moscow School of New Cinema)
2017, RUS, 18’

Najstnica, ki jo vrstniki prezirajo, želi končno postati ženska. Veliko je pripravljena žrtvovati, da bi končno uresničila svoje sanje.

Igralska zasedba: Angessa Tsvelodub, Elizabeth Kashintseva, Kseniya Gekeit, Olga Mironova, Maria Yanicheva, Svetlana Podgornaya, Viktoria Chernobai, Kirill Mitrofanov
Scenarij: Lena Lanskih
Kinematografija: Michael Weizenfeld
Asistent režije: Vadim Istomin
Produkcija: Moscow School of new cinema (Vasily Filatov, Vadim Istomin)
Mednarodna prodaja: Moscow School of new cinema


03. Mildly Salty/ Enyhén sós / Rahlo slano
Zoltán Nagy (Színház- és Filmművészeti Egyetem)
2017, HUN, 24’

40-letna natakarica Anita si močno prizadeva, da bi uresničila svoje sanje in za vedno zapustila Madžarsko, a namesto tega uresniči sanje nekoga drugega.

mJPoKaRP.jpeg

Scenarij: Zoltán Nagy
Fotografije: Nándor Gulyás
Igralska zasedba: Zsófia Szamos, Róbert Kardos, Rozi Csámpai
Šola: Színház- és Filmművészeti Egyetem


04. Last Call / Zadnji klic
Hajni Kis
2018, HUN, 27’

61-letna Anikó namerava zapustiti Madžarsko in se preseliti k hčerini družini v Združeno kraljestvo. To je zadnji dan, preden zapusti vse, kar ima. Velika nagrada tekmovanja kratkih filmov na Filmskem festivalu Lublin 2018.

Igralska zaseba: Kati Zsurzs
Scenarij: Hajni Kis, Fanni Szántó
Montaža: Vanda Gorácz
Asistenta režije: Gergely Apjok, Dániel Füzes
Produkcija: SZFE (Miklós Bosnyák, Gábor Garami)
Koprodukcija: Cinema-Film H.I.P., Filmfabriq, Proton Cinema


_Y58Z0NB.jpeg

Filmski festival Lublin, do leta 2016 znan kot IFF Golden Anteaters, je eden najstarejših neodvisnih mednarodnih filmskih festivalov na Poljskem. Kipci, s katerimi nagrajujemo zmagovalce festivala, še danes nosijo nekdanje ime dogodka. Projekt, katerega začetki segajo v leto 2007, je kot nalašč za tiste, ki radi postavljajo vprašanja in razmišljajo o odgovorih. To so ljudje, za katere skrbno izbiramo filme z vsega sveta. Festival združuje tradicionalna filmska tekmovanja s sodobnim pristopom in odprtostjo, ki je značilna za Lublin. Dogajanje festivala je bogato z raznolikimi delavnicami, koncerti in drugimi dogodki, pa tudi dolgimi pogovori s poljskimi in tujimi gosti, ki se z veseljem zlijejo s festivalsko skupnostjo in vedno hvalijo edinstveno atmosfero festivala. Že dolga leta gojimo in razvijamo svojo filozofijo kinematografije, kar nam je hkrati tudi izgovor za to, da se srečujemo, izmenjujemo mnenja in se spoznavamo. Napaja nas strast, ki jo želimo širiti. Radi imamo Lublin in verjamemo, da se okoli filma lahko zgradi skupnost, katere del želimo biti.

Popolne ženske

Kaja Fiedler

Kuratorka: Paola Bristot


Ko sem razmišljala o naslovu tega izbora, »Popolne ženske«, so mi na misel samodejno prišli filmi, ki jih je navdihnil model ženske (ali pa so se ga vsaj lotevali na ironičen način ), ki se vsiljuje že od zgodnjih faz izobraževanja, tj. model popolne ženske. Tako globoko je zakoreninjen v naši družbi, da ga pogosto niti ženske same niso sposobne zaznati. Zato sem poskušala ta kliše obrniti in sem poiskala filme, ki prikazujejo magične, intuitivne, strastne dimenzije ženske, pa tudi njihove disfunkcionalnosti, slabosti; njihovo osebnost. Filmi tega programskega sklopa preskakujejo od ene točke do druge brez natančnega razloga; ta navidezno neracionalen način pa vendarle razkriva težnjo žensk, da na stvari gledajo nekako s strani in počez ter tako dojamejo njihovo globljo resnico.

Paola Bristot


-Y4L22Iy.jpeg

About the curator

Paola Bristot, graduated in Discipline Arti Musica Spettacolo, in University of Bologna (1985) and specialized in Contemporary History Art in University of Bologna (1991). She is professor of History of Art at the Academy in Venezia. As a president of the Viva Comix association she organizes many exhibitions of comics, illustration, animation and visual arts. She is the Artistic Director of the Piccolo Festival Animazione (12thedition) in Trieste, Udine, Pordenone, Gorizia and Venice. She curated with Andrea Martignoni the 5th DVD “Animazioni“(2010-17, Viva Comix, Ottomani), anthologies of contemporary Italian short film. As an art director she produced the experimental film “Re-cycling” (Arte Video, Viva Comix 2014).


Program:

01. Somnium Coleopterae
Elisabetta Di Sopra, Igor Imhoff
2013, ITA, 2'33''

Igra, v kateri se podobe in kalejdoskopske fantazije sintetizirajo v kafkovsko plesno metamorfozo.

Elisabetta Di Sopra
Rojena leta 1969 v Pordenonu. Živi in dela v Benetkah. Leta 2010 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Svoje umetniško raziskovanje izraža predvsem z uporabo video jezika, s katerim raziskuje najbolj občutljive dinamike vsakdanje dimenzije in neizraženih mikro-zgodb, v katerih osrednjo vlogo igra žensko telo. Je kuratorka video umetniškega tekmovanja Mauzirio Cosua v okviru Francesco Pasinetti festival. Sodeluje z univerzo Ca’Foscari (pri festivalu kratkega filma, na področju promocije italijanske video umetnosti) ter s kulturnim združenjem Archivio Carlo Montanaro v Fabbrica del Vedere v Benetkah.
http://elisabettadisopra.com

Igor Imhoff
Rojen v Italiji 10. 2. 1976. Leta 2001 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost. Trenutno uči multimedijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost ter animacijo in 3D modeliranje na "International School of Comics". Njegova umetniška aktivnost je posvečena eksperimentalnemu videu, animaciji v filmu ali na področjih, ki so bolj povezana z umetniškim/eksperimentalnim filmom. Imel je številne samostojne razstave in sodeloval na festivalih v Italiji in tujini (med njimi: "Bevilacqua La Masa" Galleria San Marco, Venice, Milan Triennale A + A Gallery, Venice Video Review DVDrops Art, Hong Kong, Bologna, Ferrara, OCT Contemporary Art Ends Shanghai, Museu Belas Artes de São Paulo, etc), na festivalih animacije in filma, kot so Clermont Ferrand, Annecy, Animateka, Animamudi, etc... Sodeluje to z Ca‘Foscari University Ca‘Foscari Cinema, International School of Comics in Istituto Europeo Di Design (IED).


02. Boles
Špela Čadež (Finta)
2013, SLO, 13'

Na Filipova vrata nekega dne potrka soseda Tereza, starejša prostitutka, ki se je Filip izogiba. Prosi ga,  naj ji napiše ljubezensko pismo za njenega fanta. Filip privoli in vse bi se dobro končalo, če se Tereza ne bi čez kak teden vrnila in ga prosila, naj ji napiše še odgovor na prejšnje pismo.

tehnika: animacija z lutkami

priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: da

 

Temelji na kratki zgodbi »Njen ljubimec« Maksima Gorkega.

ixDJJCvS.jpeg

 

Scenarij: Gregor Zorc, Špela Čadež
Pomočnik režiserja, nadzor animacije, glavni animator: Oliver Throm
Animator: Leon Vidmar
Lutke, scena, rekviziti: Žiga Lebar
Kostumografinja: Gordana Bobojević
Direktor fotografije: Michael Jörg
Montaža: Thomas Schmidl
Post produkcija: Markus Bledowski
Glasova: Katja Levstik, Gregor Zorc
Glasba: Tomaž Grom
Zvok: Johanna Herr
Producentki: Tina Smrekar, Špela Čadež
Koproducenti: Martin Roelly, Erik Winker, Andreas Bauer
Produkcija: No History – Contemporary Arts Institute
Koprodukcija: Hupefilm
Sofinanciranje: SFC – Slovenski filmski center, Film und Medien Stiftung NRW
http://www.finta.si/project/boles/

ZoMmsyc4.jpeg

Špela Čadež
Rojena je bila leta 1977. Po diplomi iz grafičnega oblikovanja (2002) je nadaljevala s šolanjem na Akademiji za medijsko umetnost v Kölnu. Od leta 2008 deluje kot režiserka neodvisnih animiranih filmov in producentka. Njeni filmi so bili prikazani po vsem svetu. Film Boles (2013) je prejel 50 nagrad, priznanj in nominacij, vključno z Veliko nagrado na  DOK Leipzig ter nagrado za najboljšo debitantko na Mednarodnem festivalu animiranega filma v Hirošimi. Njen zadnji film Nočna ptica (2016) je do danes prejel 23 nagrad in odlikovanj, vključno z Veliko nagrado festivalov Holland Animation Film Festival (HAFF) in Animafest Zagreb. Prikazan je bil na mednarodnih festivalih, kot so Sundance, Clermont Ferrand International Short Film Festival and Annecy International Animation Film Festival.


03. Love Me, Fear Me / Ljubi me, boj se me
Veronica Solomon (Film University Babelsberg KONRAD WOLF)
2018, GER, 6'7''

Kaj vse smo pripravljeni storiti, da bi bili ljubljeni? Film je plesna metafora o vlogah, ki jih igramo, o oblikah, ki jih prevzamemo, o odrih, ki jih izberemo, o občinstvih, na katere skušamo narediti vtis ter o ceni sprejetosti. 

Tehnika: animacija z glino
Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: ne 

Scenarij: Veronica Solomon
Glasba: Dascha Dauenhaue
Animacija: Veronica Solomon
Koreografija: Martha Hincapie Charry, Gabriel Galindez, Cruz, Veronica Solomon
Produkcija: Film University Babelsberg KONRAD WOLF
Distribucija: Film University Babelsberg KONRAD WOLF
http://www.filmuniversitaet.de/

8WGOknxw.jpg

Veronica Solomon
Rojena je bila v Romuniji, trenutno pa živi v Berlinu. Po diplomi iz likovne umetnosti je začela s samoizobraževanjem za animatorko, hkrati pa je ustvarjala stripe in ilustracije. Leta 2017 je diplomirala iz animacije na Filmski univerzi KONRAD WOLF v Babelsbergu.


04. Darling / Draga
Izabela Plucińska
2013, GER/POL, 6'

Kaj je izguba spomina? V labirintu strahu neznanec postane bližnji, dom pa se spremni v past. Med iskanjem poti skozi predmete in oblike, ki jih prepozna, se oseba trudi najti pot nazaj v življenje, ki je nekoč bilo njeno.

1TDTLpO1.jpeg

Tehnika: animacija z glino

 Režija: Izabela Plucińska
Scenarij: Izabela Plucińska
Fotografija: Izabela Plucińska
Montaža: Daniel Scheimberg
Glasba: Detlef Schitto
Produkcija: Clay Traces, Hauptproductions Film
Distribucija: Krakow Film Foundation 

www.kff.com.pl
http://www.polishshorts.pl/en/films/1286/darling

qOOypWkO.jpeg

Izabela Plucińska
Rojena v Koszalinu na Poljskem 6. 10. 1974. Diplomirala je na Nacionalnem konzervatoriju za likovno umetnost v Lodžu,  Nacionalni poljski filmski šoli v Lodžu in na Nacionalni nemški filmski šoli “Konrad Wolf” Potsdam- Babelsberg. Njen diplomski film ''Jam Session'' je bil leta 2004 izbran za sodelovanje na tekmovanju kratkih filmov na Berlinskem filmskem festivalu 2005, kjer je bil nagrajen s Srebrnim medvedom. Film je bil predstavljen na več kot 60 mednarodnih festivalih in je prejel več mednarodnih nagrad. Leta 2006 je Izabela v Berlinu ustanovila lastno produkcijsko družbo "Clay Traces", v katerem dela z ekipo mladih animatork_jev iz različnih evropskih držav. Za poljsko televizijo je posnela "Breakfast", v sodelovanju s Špelo Čadež je režirala in producirala “7 More Minutes” in "Marathon". Njen do sedaj največji projekt, "Esterhazy" (25 minut, 3 leta produkcije), je nastal v koprodukciji Donten & Lacroix Films Poland in s sodelovanjem PISF, TVP S.A, European Media Program in, na nemški strani, Medienboard Berlin-Brandenburg, FFA in DEFA Stiftung.
http://www.izaplucinska.com/


05. Inanimate / Neživo
Lucia Bulgheroni (NFTS)
2018, UK, 8'  

Katrine ima normalno življenje, normalno službo, normalnega fanta in normalno stanovanje v normalnem mestu. Tako vsaj misli, dokler nekega dne ne začne vse razpadati.

5nWfyUmb.jpeg
1sIgq5-H.jpeg

Tehnika: animacija z lutkami
Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: da

 Igralska zasedba: Erin Austen | Jay Taylor | Jassa Ahluwalia
Produkcija: NFTS - National Film and Television School
Producent: Lennard Ortmann
Scenarij: Andrew Eu | Lucia Bulgheroni
Animator: Lucia Bulgheroni
Kinematografija: Ronnie McQuilla
Montaža: Raphael Pereira
Izvirna glasba: José D. Pavli
Oblikovalka: Kristina Kovacs
Urejanje in mešanje zvoka:Louise Patricia Burton
VFX nadzor: Amy Gibson
Distribucija: Zen Movie Distribuzione
https://www.zenmovie.it/inanimate

cki4f4WZ.jpeg

Lucia Bulgheroni
I
talijanska režiserka animacije. Med študijem na Istituto Europeo di Design v Milanu je začela raziskovati stop animacijo in odkrila svojo ljubezen do tega medija ter njegov potencial. Po tem, ko je delala na področju reklamnih oglasov in redno mešala igro in tehnike stop animacije, je magistrirala iz režije animiranih filmov na National Film & Television School v Londonu. Njen poglavitni interes je raziskovanje vprašanj, ki se nanašajo na filozofijo, psihologijo in njeno lastno podzavest – abstraktne teme, ki so kot nalašč za vizualizacijo z medijem animacije. S kratkim filmom ''Neživo'' je osvojila pomembne nagrade na filmskem festivalu v Cannesu (Cinéfondation), na Mednarodnem festivalu animiranega filma Annecy (kvalifikacijski festival za oskarje) ter na BAFTA Student Film Awards.
https://www.luciabulgheroni.com/


06. Soil Is Alive / Prst je živa
Beatrice Pucci (D406 Galleria d’arte Contemporanea)
2015, ITA, 8'

Temačna zgodba brez junakov. Kot leča, ki nam omogoča pogled pot listje. Njen cilj je sporočilo o skupnem dobrem. V njej nastopa osem likov; trije živijo v zgradbi in nosijo lasulje, pet jih živi v gozdu in so brez las.

TAZjUFjw.jpeg

Animacija: Beatrice Pucci
Glasba: Demetrio Castellucci
Post Produkcija: Cinzia Ascari
Producent: Andrea Lo Savio / D406 Galleria D’arte Contemporanea
Distribucija: Ottomani a.c.
http://ottomanilaboratori.blogspot.com/

Beatrice Pucci
Rojena leta 1979. Živi in dela v Emiliji Romanji v Italiji. Njen film ''Prst je živa'' je sodeloval na številnih festivalih in prejel nagrado "pet finalistov Nastri d'Argento 2016" v Italiji. Je avtorica več neodvisnih filmov, vključno z animiranjem za  zadnji film Aline Marazzi (“Tutto speaks about you”) s Charlotte Rampling, ter prejemnica nagrade za najboljšega novega režiserja na osmem Rimskem filmskem festivalu. Izobrazbo s področja animacije je prejela na Book School of Urbino, kjer je posnela svoj prvi film “Appunti for a film on Pinocchio's old age”. Potem je šolanje nadaljevala na scenografski šoli Akademije za likovno umetnost, kjer je diplomirala. Od 2007 razstavlja v umetniških galerijah po Italiji in v tujini.


07. La fille aux feuilles / Deklica z listjem
Marina Rosset
2013, SUI, 6' 

O človeku, ki mora pokopati svojo zlato ribico in čudnih zadevah, ki se dogajajo med listjem.

IyWs3kgh.jpeg

Scenarij: Marina Rosset
Produkcija: Marina Rosset Productions, RTS Radio Télévision Suisse
Producentka: Marina Rosset
Kinematografija: Marina Rosset
Montaža: Marina Rosset
Oblikovanje zvoka: Peter Bräker, Werner Haltinner
Ponovno snemanje, mešanje zvoka: Denis Séchaud
Glasba: Valérie Niederoest
Kompoziritanje: Marina Rosset

Marina Rosset
Rojena leta 1994 v Lozani v Švici.
2003-04 obiskuje École Nationale Supérieure des Arts Visuels de la Cambre v Bruslju.
2004-07 obiskuje HSLU (Hochschule Luzern, Design & Kunst); diplomira leta 2007.


08. The Dress / Obleka
Girlin-Bassovskaja (OÜ Nukufilm)
2007, EST, 6'50'' 

Ženska se skuša spomniti vrhuncev svojega življenja, ali pa morda le sanja o njih. Kdo je ta ženska, katere obleka pozna lepo in razburljivo življenje s kuhinjskimi pripomočki?

LBQi0yFD.jpeg

Tehnika: animacija predmetov, mešana
www.nukufilm.ee

I_-yjxT-.jpeg

Girlin Bassovskaja
Pod imenom Girlin Bassovskaja delujeta dve režiserki – Jelena Girlin in Mari-Liis Bassovskaja (Karula). Filmografija: "About Love" (v produkciji), "Papa" (2014), "Oranus" (2009), "Miriam's Colors" (2008), "The Dress" (2007), "The Table" (2004).
https://girlinbassovskaja.wordpress.com/


09. Dandelion / Regrat
Elisa Talentino (Fondazione Dravelli, Airelles Vidéo)
2017, ITA/FRA, 2'52''

Starinski ples, obred dvorjenja. Regratov cvet bo razpihal poželenje. Ples bourrée je poln romantičnih in ljubečih pomenov, skorajda gledališki prenos dinamike zapeljevanja. Plesalca se približujeta, segata drug proti drugemu, potem se obrneta vstran, se najdeta in izogibata drug drugemu, brez da bi se sploh dotaknila.

B_p9YZGI.jpeg

Tehnika: akvarel in akrilna barva na papirju
Soundtrack: Julia Kent (sodobni bourrée, temelječ na tradicionalni strukturi), http://borderscapes.eu/it/
Montaža: Riccardo Chiara
Dodatni animacijski učinki: Emanuele Rosso
Okcitanski ples: Bianca Micalizzi, Andrea Lopomo
Produkcija: Fondazione Dravelli, Airelles Vidéo

Elisa Talentino
Italijanska umetnica, ki ustvarja z ilustracijo, grafičnimi umetnostmi, slikanjem in animacijo. Izdala je Le jardin d’hiver (Print About Me, 2013), Bendata di stelle (Inuit Editions, 2014), Metamorphosis (La Grande Illusion, 2016). Njene ilustracije so bile tudi v Il tramonto birmano (Add Editore, 2016) ter v The New York Times, The Washington Post, La Repubblica, La Stampa, Mondadori, Einaudi, Bompiani, Edizioni e/o, Goethe Institut idr. Njena dela so bila izbrana in prikazana na različnih festivalih v Italiji in tujini, med drugim na: Bologna Children’s Book Fair, BilBOlbul. Festival internazionale di fumetto Bologna, Ilustrarte – International Illustration Biennial of Lisbon, Viñetas con Altura. Festival internacionál de historietas, La Paz (Bolivija). Dve leti zapored (2017/2018) je prejela zlato medaljo na 3×3 Mag Professional Show v New Yorku. Leta 2017 je ustvarila animirani kratki film Dandelion / Regrat (z glasbo Julie Kent), ki je bil izbran za prikazovanje na glavnih mednarodnih festivalih animacije in nagrajen z nagradami “Best original soundtrack” (Lago Film Fest, GLocal Film Fest, Wag Film Fest) in “Best animated short” (GLocal Film Fest). Na podlagi filma je izšla tudi istoimenska knjiga 'Dandelion' (Lazy Dog Press, 2018). Specializirana je za grafiko; njeni sitotiski, lastnoročno izdelani s slikovnimi in rezalnimi eksperimentalnimi tehnikami, so razstavljeni v več galerijah v Italiji in po svetu.  


Feministično stanje duha. Možnost

Kaja Fiedler

Panelna razprava o feminističnih perspektivah na animacijski sceni Vzhodne in Srednje Evrope


We've talked about it in letters// And we've talked about it on the phone// But how you really feel about it// I don’t know…, so nekoč peli Le Tigre. Ampak, kaj pa vi mislite o umetniški animaciji? Res je, v zadnjih letih je bila to vroča tema. Različni festivali animiranega filma so se posebej osredotočili na filme ženskih ustvarjalk, vidnost se je povečala in to je neprecenljivo. Zdaj pa postavimo nadaljnja vprašanja, osredotočimo se na kontekst 'tukaj in zdaj'. Kakšno vlogo igrajo feministične prakse v umetniškem izražanju in vsakdanjem življenju animatork_jev, ki živijo v Srednji in Vzhodni Evropi? Kako izražati svojo individualno senzitivnost, medtem ko se po regiji širijo populistični desničarski protiudarci? Kakšen je pomen boja za varno in enakopravno delovno okolje, če je delo samo odvisno od še enega naročila, projekta, rezidence?...

 

V Mariboru bomo slišali štiri različne perspektive govork, ki predstavljajo širok spekter angažiranosti znotraj scene umetniške animacije. Studijsko delo, eksperimentalne filmske prakse, kuratorstvo, filmsko novinarstvo in akademska refleksija – vse to so pomembni dejavniki, ki določajo delovanje in sprejem sodobnega evropskega animiranega filma. Zato smo Antonijo Veljačić (Hrvaška), Rebecco Akoun (Avstrija), Dóro Bartal in AnnaIdo Orosz (Madžarska) povabili, da poskusijo mapirati feministično stanje duha znotraj scene. Pridružite se razpravi in z nami delite svoje izkušnje, dvome in razmišljanja.


Moderatorka:

Aleksandra Sokolović
Rojena leta 1986 v Beogradu. Diplomirala je na Fakulteti političnih znanosti, na Oddelku za novinarstvo in komuniciranje. Obiskovala je interdisciplinarni magistrski program jugovzhodnih evropskih študij. Kot radijska in televizijska novinarka je delala pri številnih medijih v Srbiji in Sloveniji. Je soorganizatorka Skuhna Talks v Ljubljani – razprav z relevantnimi gosti_jami o družbeno, politično in ekonomsko pomembnih temah. Nekdanja vodja projektov in komunikacij v agenciji za digitalni marketing ter v različnih civilnodružbenih organizacijah v Ljubljani in Beogradu. Trenutno dela na področju zagotavljanja kakovosti programske opreme.   

 

Govorke: 

Rebecca Akoun
Rojena je bila leta1985 v Franciji, kjer je končala šolanje na “Ecole Estienne Superieure des Arts Graphiques” v Parizu. Leta 2003 se je preselila v Izrael, kjer je študirala na Akademiji za umetnost in oblikovanje Bezalel in diplomirala leta 2011. Semester je preživela na izmenjavi na “Hochschule Luzern Design & Kunst” v Švici. Njeni filmi so bili prikazani na filmskih festivalih po vsem svetu in so namenjeni distribuciji. Trenutno živi v Avstriji in je pravkar zaključila nov kratki film "Shaul and Iwan".

Dóra Bartal
Na Univerzi Eötvös Loránd v Budimpešti je diplomirala iz angleščine ter magistrirala iz filmskih študij. Kot kulturna menedžerka je organizirala filmske festival na državni in mednarodni ravni in delala v institucijah, ki se ukvarjajo z dokumentarnim filmom. Kritike in intervjuje (v madžarščini in angleščini) je objavljala v Filmvilág, PRAE, Új Szó, Filmtekercs, HVG Online, Nisimazine, in Cineuropa Shorts. V revijah Art Communication & Popculture in Metropolis je objavila študije o spolu in popularnem filmu. Je študentka doktorskega študija na Univerzi za film in gledališče v Budimpešti in raziskuje sodobni vzhodnoevropski dokumentarni film.

AnnaIda Orosz
Rojena leta 1986 v Budimpešti. Na Univerzi Eötvös Loránd (ELTE) v Budimpešti je študirala filmsko teorijo in zgodovino filma. Trenutno je doktorska kandidatka Inštituta za umetnostno teorijo in medijske študije ELTE. V svoji disertaciji se osredotoča na madžarske animirane dokumentarne filme, posnete v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Na Univerzi za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy v Budimpešti predava zgodovino animacije; od leta 2012 dela tudi kot specialistka za animacijo Madžarskega nacionalnega filmskega arhiva. Od leta 2009 je v organizacijskem odboru Festivala animiranega filma Kecskemét. Je soustanoviteljica in kuratorka Svetovnega festivala prvih animacij Primanima na Madžarskem ter kuratorka festivala Animated Spirits European Animation Festival New York.

Antonija Veljačić
Neodvisna animatorka s sedežem na Hrvaškem. Na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu je študirala animacijo in nove medije. Od leta 2014 je delala pri različnih animacijskih projektih, večinoma s tehnikami 2D in lutkovne animacije. Vodi “Malo šolo animacije za otroke in odrasle” pri Zagreb filmu ter delavnice animacije po celotni Hrvaški. Kot animatorka, scenografka in oblikovalka lutk sodeluje z Zagreb filmom in drugimi hrvaškimi produkcijskimi studii, pa tudi neposredno z neodvisnimi vizualnimi umetniki.   

Trik Show: srečanje za in o animatorkah_jih

Kaja Fiedler

43452087_2200625343346235_6911398769279893504_o.jpg

Kot je za StopTrik že tradicionalno, vas vabimo, da sodelujete v poglobljeni predstavitvi procesov filmskega ustvarjanja, kot jih doživljajo ustvarjalke_ce filmskih animacij, ki se bodo udeležile_i festivala. V svetu predmetov, ki jih animatorke_ji ročno premikajo, se lahko pojavi tisoč različnih izzivov, ki vsi zahtevajo domiselnost, iznajdljivost, delavnost in edinstveno umetniško zavedanje, ki spodbuja metode reševanja problemov. V pogovoru o ustvarjalnem procesu v ozadju filmov, predstavljenih v programu 9. MFF StopTrik, bodo filmske_i ustvarjalke_ci razložili svoje najbolj zanimive trike in rešitve, ki so jih uporabile_i. Pogovore bo spremljajo raznovrstno gradivo, ki bo povprečni_emu obiskovalki_cu v pomoč pri raziskovanju specifičnosti stop animacije (izdelava, delo v nastajanju, dokumentiranje snemanja itd.).

Poleg tega "Trik Show" daje besedo strokovnjakom_injam, ki želijo podrobneje predstaviti druge umetniške prakse, ki se zdijo pomembne in komplementarne stop animaciji. Letos bodo ob avtorjih_icah filmov, predstavljenih v tekmovalnem in panoramskem programu, z nami Špela Čadež (Slovenija, mojstrica stop animacije s katero bomo govorili o njenih novejših delih), Tanja Vujasinović (Hrvaška; avtorica filma "Mačka je vedno ženska", ki bo razmišljala o težavah hibridnih oblik animacije), Nik Phelps (ZDA/Belgija, priznani glasbenik in skladatelj za animirane filme), Franziska Brückner (Avstrija, raziskovalka odnosov med VR in stop animacijo) in Xu Yanjun (Kitajska, prof. animacije iz Nandžinga, ki se osredotoča na izobraževanje otrok o animaciji).  

Junakinjino potovanje

Kaja Fiedler

Kuratorka: Franziska Bruckner


V naratologiji se izraz junakovo potovanje nanaša na skupno predlogo zgodb. Vedno je povezano z junakom, ki je poklican v pustolovščino, premaguje ovire in – po precejšnji krizi – slavi zmago, ki ga spremeni ali preoblikuje. Kaj pa je z vsemi junakinjami? Z glavnimi ženskimi liki, katerih pogum občudujemo ali ki dosežejo nekaj velikega? V programu Junakinjino potovanje si bomo ogledali nekatere od teh likov: ženske in dekleta, ki se poskušajo prebiti iz običajnih ali omejujočih okoliščin, ki se soočajo z ovirami – včasih uspejo, včasih ne, a ne nikoli ne obupajo.


O kuratorki

Franziska Bruckner je raziskovalka medijev in vodja raziskovalne skupine Media Creation na Univerzi uporabnih znanosti St. Poelten, kuratorka in organizatorica mednarodne serije simpozijev   Animafest Scanner, so-koordinatorka delovne skupine za animacijo Nemškega društva za medijske študije in članica izvršnega odbora ASIFA Austria. Na dunajski Univerzi za uporabno umetnost je študirala slikarstvo, ter gledališče, film in medijske študije na Univerzi na Dunaju, kjer je od 2009 do 2013 delala kot univerzitetna asistentka, doktorirala pa leta 2017. Predavala je na dunajski univerzi, na Univerzi Eberhard Karls v Tübingenu ter na Univerzi uporabnih znanosti v Zgornji Avstriji, med drugim v kampusu Hagenberg. Njeno raziskovalno delo se osredotoča na zgodovino animacije v nemško govorečih državah, hibride animiranih in igranih filmov, animacijo v virtualnih in obogatenih okoljih ter povezavo med umetnostjo in filmom.


01. Chaste Susanne / Die Keusche Susanne / Krepostna Susanne
Catrina David, Fabian Anger, Hannes Müller, Julia Ritter (University of Vienna)
2016, AUT, 2'11''

Krepostno in vestno SUSANNE spravlja predrznost in nadlegovanje moških ob živce, zaradi česar izbruhne in uniči vse okrog sebe.

XTaewzEk.png

 

Scenarij, režija in animacija: Catrina David, Fabian Anger, Hannes Müller, Julia Ritter
Tehnika: animacija razsutih materialov  

Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: ne


02. Thumbelina / Palčica
Lotte Reiniger (Primrose Productions)
1954, UK, 10'

Iz rože se rodi majhna deklica. Krastača in krt jo želita omožiti, a se ji uspe rešiti – prvič ji pomagajo ribe, drugič pa lastovka. Potem sreča vile, ki jo sprejmejo medse in jih podarijo krila.

H1bhXhug.jpeg

Režija in animacija: Lotte Reiniger
Producenti: Carl Koch, Vivian Milroy, Louis Hagen
Glasba: Freddie Phillips 

Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: da


03. Interview / Intervju
Caroline Leaf & Veronika Soul (National Film Board of Canada)
1979, CAN, 13'

Film je delo dveh ustvarjalk, ki svoje dojemanje druga druge izražata s pomočjo svojih animacijskih tehnik. Kombinacije podob in besed tvorijo presenetljive zveze.

Screen Shot 2019-09-10 at 16.35.22.png

Producent: David Verrall
Izvršni producent: Derek Lamb
Kamera: Jacques Avoine, Richard Moras, Robert Humble
Urejanje zvoka: Jackie Newell
Ponovno snemanje: Hans Peter Strobl
Glasba: Richard Baskin 

Priporočljivo za otroke, mlajše od 14 let: da


04. Ballhead / Kugelkopf / Pleško
Mara Mattuschka
1985, AUT, 6'

 Roke odločno trgajo koščke papirja s starinske tiskovine, medtem ko njihov lastnik ostaja neviden. Potem – Mimi Minus in britvica. Incident je še vedno šokanten. (Stephan Settele)

Distribucija: SIXPACK


05. Raumfahrt / Space Travel / Potovanje po prostoru
Renate Kordon
1989, AUT, 4'52''

Renate Kordon s telesom obkroža svoj življenjski prostor, vzdolž sten, ob robovih tal. S snemanjem (in zanj) se prostorski inventar beleži centimeter za centimetrom. (R.K.)

Raumfahrt Filmstill.jpeg

.


06. Trilogy of Leaving / Trilogija odhajanja
Anna Vasof
2016, AUT, 4'

Trije animirani eksperimenti raziskujejo, kako je želja po odhodu lahko hkrati metaforična in dejanska iluzija.

qXmslgGv.png

.


07. Absent / Odsotnost
Nikki Schuster
2015, AUT/GER/ESP/BOL/MEX/BiH/CRO, 6'33'' 

V zapuščenih stavbah se spet prebuja življenje: v prostoru zamežika svetloba, pozabljeni predmeti se zganejo, sobe oživijo. Popotovanje skozi labirint razkroja.

Tehnika: fotoserija / pikselacija / 2D računalnik
Animacija, 6:33 min, Stereo/5.1, HD/DCP
Režija/animacija/montaža/zvok: Nikki Schuster
Sintetizator: Ignatz Bee
Montaža zvoka: Sebastian Müller
Sponzor: Kulturland OÖ
Prodaja: sixpackfilm Vienna
© Nikki Schuster AT/DE/ES/BOL/MEX


08. Lucía
Critóbal León, Niles Atallah, Joaquin Cociña (Diluvio)
2007, Chile, 3'50''

Lucía se spominja poletja, ko se je zaljubila v Luisa. Pohištvo v spalnici je razmajano in uničeno, medtem pa se oglena Lucía pojavlja na stenah in ponovno izginja z njih.

Materiali: oglje, prst, cvetje, najdeni predmeti in lepenka
Glas Lucíe: Paula Florencia Navarrete
Pomoč pri oblikovanju scene: Natalia Geisse


09. Zepo
César Díaz Meléndez
2014, ESP, 3'

Surova in temačna fiktivna zgodba, ki jo je navdihnila španska državljanska vojna. Izdelano s tehniko animacije peska. 

cjioEArP.jpeg

Produkcija, animacija, scenarij, kinematografija, umetniški direktor, zvok, montaža: CÉSAR DÍAZ MELÉNDEZ


10. Woman's Work / Žensko delo
Chloé Kaufmann (Chloé Kaufmann, Kinobus Istanbul 2013)
2015, FRA, 5'15''

Mlada ženska med kratkim postankom v Istanbulu pripoveduje o svoji izkušnji dela kot samostojna novinarka v Siriji. Dogajanje se odvija poleti leta 2013, preden so o konfliktu poročali mediji.

Eksperimentalni film / doku-fikcija / animacija
Ohlapna priredba novinarskega članka Francesce BORRI
Igra: Nolwenn DASTE
Scenarij: Chloé KAUFMANN in Nolwenn DASTE


11. EXOMOON
Gudrun Krebitz
2015, AUT/ UK, 6' 

"Ker je že zelo dolgo sama in preprosto nima nikogar, bi lahko živela tudi na Luni."
EXOMOON je animirani film, izdelan z risanimi, posnetimi in prebarvanimi podobami. Prične se z nežno šepetanim notranjim monologom. Ženski glasovi parafrazirajo 'Jaz' ženske, ki v svoji osamljenosti nagovarja Mesec in govori s kipom Marije, mimo katerega gre vsako jutro. Prosi, da bi se nekaj zgodilo – nekaj groznega in krvavega, kar bi prebilo njeno nevznemirljivo realnost. Vendar pa, glede na ta film, kipa ni dobro prositi za uslugo. Namesto tega se gole noge s krvavo rdečimi nohti prebijajo skozi sneg in prenašajo občutek intenzivnega mraza.
EXOMOON govori o obstoju, o prisotnosti v trenutku, kar film prikazuje z nemotenim drsenjem skozi različne faze dneva in noči. Te faze se vizualno spreminjajo s potezami čopiča različnih barv. Temni ocean se pretvori v prizorišče zabave. Kreda in poteze čopiča podobo 'umijejo' naprej: ''Pusti, da ljudje lebdijo okoli tebe, ne pritiskaj'', pravi glas izza zaslona.

Screen Shot 2019-09-10 at 16.58.37.png

Avtorica: Gudrun Krebitz
Kategorija: animacija
Jezik izvirnika: angleščina
Distribucija: SIXPACK